Belföld koronavírus

150 millió szájmaszkot és 10 ezer lélegeztetőgépet vett a kormány

Több mint 150 millió maszkot, 70 millió védőruhát és tízezer lélegeztetőgépet szerzett be a magyar kormány a koronavírus-járvány elleni védekezés első, egészségügyi szakaszában,

mondta el hétfőn a parlamentben Szijjártó Péter napirend előtti felszólalásában.

A miniszter szerint Magyarország sikerrel zárta a védekezés első szakaszát, a válság megmutatta, miben kell előrelépnie, mit kell másként csinálnia Európának, például stratégiai ágazatokban nem lehet kiszolgáltatott egy külső szereplőnek. Az ország időben lépett, és miközben beszerezte a szükséges védőeszközöket Kínából, az itthoni gyártókapacitásokat is felépítette – tette hozzá Szijjártó.

A külügyminiszter kijelentette: csak akkor lehet felelősséggel folytatni a korlátozó intézkedések feloldását, ha közben az egészségügyi kapacitásokat úgy alakítják, hogy egy esetleges második hullám idején is felkészültek legyenek. A járvány nemcsak az emberek életét, egészségét, hanem a munkahelyét is veszélybe sodorta, ezért legalább annyi új munkahelyet kell teremteni, mint amennyit a válság tönkretesz.

Nagy vita van most a gazdaságpolitikai eszközökről, a spekulánsok is előkerülnek, javaslatokat tesznek az eladósításra és kiszolgáltatottságra, de

mi nem adjuk spekulánsok kezére az országot,

megvédjük a magyarokat, a gazdaságot és azokat az eredményeket, amelyeket az elmúlt tíz év alatt közösen elértünk – hangoztatta Szijjártó Péter.

Kiemelte: a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetet Magyarország a saját javára fogja fordítani. Miközben a világgazdaságból sorra érkeznek a negatív hírek, Magyarországon 806 vállalat kormányzati segítséggel 377 milliárd forint beruházást hajt végre az elkövetkező hónapokban, ami minden megyét érint.

Az elmúlt időben elképesztő támadásokkal kellett szembenézni itthon és külföldön egyaránt. A bírálóknak a kormány és a védekezés gyengítése, a politikai haszonszerzés járt a fejében. Ugyan az ellenzék dolga a kritizálás és a kormány támadása, de kellene lennie egy határnak, például hogy emberéletekkel nem szórakoznak, a mentők iránti bizalmat nem ássák alá – vélte a tárcavezető. Hozzátette: ezt a határvonalat azonban átlépték.

A kormány köszönetét fejezi ki minden embernek, akinek fegyelmezettsége nélkül nem lehetett volna sikeres a védekezés első szakasza. Sikerült megakadályozni, hogy a tömeges fertőzések szakaszába lépjen a járvány, sikerült kontroll alatt tartani a terjedését és viszonylag alacsonyan tartani a fertőzöttek számát – közölte Szijjártó Péter. Köszönet illeti az egészségügyi dolgozókat, tanárokat, a közszolgáltatásokat működtetőket, rendőröket, tűzoltókat – mondta.

Béremeléssel kellene megköszönni a munkát

Szijjártó Péter felszólalására a frakciók is válaszoltak. Arató Gergely (DK) közölte: hála illeti azokat, akik a védekezés legnagyobb terhét viselték, az egészségügyi dolgozókat, a szociális intézmények dolgozóit és a pedagógusokat. A kormánynak el kellene fogadnia az ellenzéki javaslatokat és jelentős béremelést kellene adnia az ezekben a szférákban dolgozóknak. Kiemelte: a kormány csak a nagyvállalatokat támogatja, nem azoknak a magyaroknak segít, aki elveszítették a munkájukat és nem támogatja a kisvállalkozásokat sem.

Brenner Koloman (Jobbik) közölte: méltatlan, ami az egészségügyi dolgozók plusz juttatásával történik; tisztázni kell, hogyan kell igényelni és kinek jár az összeg. Közölte: a tanulók egy része nem tudott megfelelő szinten részt venni a digitális oktatásban, ezért azzal kellene foglalkozni, hogy kielemezzék a digitális oktatás tapasztalatait.

Vejkey Imre (KDNP) szerint fontos, hogy a magyar gazdaság stabil maradjon, és közben a családok védelmén, a gazdaság újraindításán és az ország biztonságán legyen a hangsúly. Azt mondta: a migránsok száma ismét emelkedik, de a járvány idején bebizonyosodott, hogy ha van politikai akarat, a határok lezárhatók, a külső határok megvédhetők, a migráció megfékezhető.

Keresztes László Lóránt (LMP) kiemelte: fontos jól lereagálni a gazdasági helyzetet, csökkenteni kell a kiszolgáltatottságot, olyan gazdaságpolitika kell, amely önellátásra készíti fel az országot, de ezzel ellentétesek a kormány intézkedései. Kitért rá: köszönet jár azoknak, akik a magyarok egészségének és biztonságának megőrzéséért dolgoztak és az embereknek is, hogy kellő fegyelmezettségével kezelték a helyzetet.

Tóth Bertalan (MSZP) közölte: a kormánynak komoly adóssága van a szociális ágazatban dolgozók felé, mert ők nem kapnak olyan juttatást, mint az egészségügyi dolgozók, holott kivették részüket a védekezésből. Megjegyezte: korábban a veszélyhelyzethez határidőt kértek, de a kormány nem tette meg ezt a gesztust.

Tordai Bence (Párbeszéd) úgy vélte, nem a külügyminiszternek, hanem a miniszterelnöknek kellett volna ezt a beszámolót megtartania. Kifogásolta, hogy Orbán Viktor a napokban Minszkbe látogatott, véleménye szerint inkább Spanyolországba kellene mennie, ahol alapjövedelmet lehet igényelni, ami 2,5 millió embernek nyújt azonnali segítséget.

Kocsis Máté (Fidesz) elmondta: nem lehetett tudni, meddig tart a járvány, ezért mondták, hogy amint nem lesz indokolt fenntartani a veszélyhelyzetet, eltörlik, és így is lesz. Ez volt a helyes és felelős magatartás – tette hozzá. Közölte: a baloldalnak bocsánatot kellene kérnie mindazért, amit tett a járványhelyzet idején. A tevékenységük megmutatta, hogy bajban sem lehet a baloldalra számítani – jelentette ki.

Szijjártó Péter kifejtette: a képviselők kevesebb mint 90 nap után feloldhatják a veszélyhelyzetet. Nem igaz, hogy csak nagyvállalatokat támogatna a kormány, a kis cégeknek is segít – mondta. Hangsúlyozta: ha más külpolitikát folytatott volna a kormány, a védekezéshez szükséges eszközök nem időben és kellő számban érkeztek volna meg.

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik