Nagyvilág

Ugyanaz a moszkvai bíróság egy nap kétszer marasztalta el Navalnijt

Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin jelenlegi legismertebb kritikusát szombaton másodszor is elítélte az orosz bírósági gépezet: Alekszej Navalnijt azért marasztalták el, mert megsértett egy második világháborús orosz veteránt, aki támogatta az elnöki ciklus korlátozásainak eltörlését. Az ítélet szerint Navalnijnak 850 ezer rubel (3,4 millió forintot) büntetést kell fizetie.

A rágalmazási ügyben ugyanaz a moszkvai bíróság döntött, amely alig néhány órával korábban helybenhagyta Navalnij börtönbüntetését azzal az indoklással, hogy többször is megsértette a feltételes szabadságvesztésre vonatkozó szabályokat.

Navalnij támogatói szerint mindkét bírósági eljárás politikai indíttatású ügy volt, amelyet a Kreml szorgalmazott, hogy elhallgattassa az elnök ellenzékét.

Navalnijt azzal vádolták, hogy megrágalmazott egy második világháborús veteránt, aki tavaly egy videóban több sportoló és híresség mellett szerepelve támogatásáról biztosította az elnöki ciklusra vonatkozó szabályok megváltoztatását. Azt, amely lehetővé teszi Vlagyimir Putyin számára, hogy 2024 után is hatalmon maradhasson – írta összefoglalójában a német DW.

Navalny a Twitteren árulónak és korruptnak nevezte a videó szereplőit.

Orosz nyomozók szerint Navalnij ezzel „becsmérelte és méltóságában megsértette” Ignat Artyomenkót, a 95 éves háborús veteránt.

A tárgyalás a múlt héten kezdődött, de a háborús veterán egészségügyi problémái miatt rögtön félbe is szakították. Az ügyészség az idős férfi rosszullétéért is Navalnijt igyekezett felelőssé tenni. Navalnij szerint azonban a veterán valójában szellemileg már nem volt képes követni az eljárást. Szerinte a Kremlnek csak egy PR-eljárásra van szüksége, amivel rá lehet fogni Navalnijra, hogy egy veteránt rágalmazott.

Az ítélet újabb jogi csapást jelentett az ismert ellenzéki számára, mivel a nap folyamán a fellebbviteli bíróság helybenhagyta a börtönbünetést. Navalnij fellebbezést nyújtott be hároméves elzárás ellen, de a moszkvai városi bíróság fenntartotta a döntést.

Erről itt olvashat bővebben:

Navalnijnak le kell ülnie a börtönbüntetését
Navalnijnak le kell töltenie két és fél éves börtönbüntetését
Hiába követelte a strasbourgi bíróság az orosz ellenzéki politikus szabadon engedését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik