Nagyvilág

Navalnijnak le kell töltenie két és fél éves börtönbüntetését

MTI/EPA/Babuskinszkij kerületi bíróság
MTI/EPA/Babuskinszkij kerületi bíróság

Helyben hagyta a moszkvai városi bíróság szombaton azt az alsóbb szintű határozatot, amely letöltendőre változtatta az Alekszej Navalnij ellenzéki politikusra korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztést, írja az MTI. A fellebbviteli bíróság határozata értelmében Navalnijnak a korábban házi őrizetben eltöltött idő figyelembevételével a rá kiszabott három és fél évből valamivel több mint két és fél évet kell letöltenie.

Navalnij próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésének letöltendőre változtatását az orosz büntetés-végrehajtás kérte azt állítva, hogy hatvanszor sértette meg a feltételes szabadlábra helyezéssel járó kötelmeket.

Ügyvédei Navalnij politikus szabadon bocsátását kérték az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) döntése alapján. A strasbourgi bíróság szerdán követelte Moszkvától a bebörtönzött ellenzéki politikus azonnali szabadon bocsátását. A bíróság a politikus életét fenyegető kockázatok jellegére és mértékére, illetve fogva tartása körülményeire hivatkozott. Konsztantyin Csujcsenko orosz igazságügyi miniszter még aznap úgy reagált, hogy a követelés teljesíthetetlen, ellentmond az orosz jogrendnek.

Navalnij a tárgyaláson azt hangoztatta, hogy az EJEB határozata alapján el kell őt engedni, a megmérgezését követően pedig nem rejtőzködött az orosz büntetés-végrehajtás elől, mert az egész világ tudta, hogy hol tartózkodik. Ráadásul önként tért vissza Oroszországba.

A pert kilenc európai nagykövetség képviselői figyelték a helyszínen. Navalnijnak szombaton egy másik tárgyalása is lesz. Azon egy második világháborús veterán megrágalmazása címén vádlott.

Navalnijt a moszkvai repülőtéren vették őrizetbe január 17-én, amikor hazatért németországi gyógykezeléséről, miután augusztusban Oroszországban megmérgezték. Ezen intézkedés és a politikus elítélése hatására három, engedély nélküli tömegtüntetés is volt az országban. Ezeknek több mint tizenegyezer részvevőjét őrizetbe vették a hatóságok.

Kapcsolódó
Filmbe illő módon leplezték le a Navalnijt megmérgező titkosügynököket
A napokban egy nemzetközi újságírócsapat nemcsak azt bizonyította be, hogy az orosz titkosszolgálat mérgezte meg Alekszej Navalnijt, az orosz ellenzék vezető alakját 2020 nyarán, de azt is bemutatták, hogy pontosan kik végezték el a piszkos munkát. Bénák vagy gátlástalanok voltak a leleplezett ügynökök?

Az Yves Rocher Vostok-ügyben Alekszej Navalnijt és öccsét 2014 decemberében csalás és pénzmosás címén ítélték el, amiért szállítmányozási cégük a vád szerint túlszámlázott a francia kozmetikai cég oroszországi leányvállalatának. Alekszejre három és fél év, öt évre felfüggesztett, öccsére ugyanennyi időtartamú, de letöltendő börtönbüntetést szabott ki a bíróság. Navalnij támogatói szerint az ügyben politikai verdikt született. Az EJEB 2017 októberében önkényesnek minősítette az ítéletet, azt állítva, hogy a Navalnij-fivérektől megtagadták a tisztességes eljáráshoz való jogot, egyúttal felülvizsgálatot kért. Az ítélet alapján Moszkva több mint 80 ezer euró kártérítést fizetett ki, elismerve, hogy az orosz hatóságok megsértették az emberi jogok európai egyezményének több rendelkezését. Oleg Navalnij már letöltötte büntetését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik