Nagyvilág koronavírus

Az oroszok az első hónapban csak a vállalt vakcinamennyiség negyedét küldték Magyarországra

MTI/Czeglédi Zsolt
MTI/Czeglédi Zsolt

Útnak indítottak újabb százezer adag orosz Szputnyik V vakcinát Magyarországra – közölte Szijjártó Péter péntek este. A 444.hu ugyanakkor arról ír, hogy a külügyminiszter január 22-én állapodott meg Oroszországban a vakcinák megvásárlásáról. Akkor azt mondta, a megrendelt összesen kétmillió adagból 30 napon belül leszállítanak az oroszok 600 ezret, a következő hónapban egymilliót, az utolsóban pedig 400 ezret. A 30 napos határidő vasárnap jár le, eddig viszont csak 45 600 adag Szputnyik érkezett, ez az újabb százezerrel felmegy 145 600-ra, de ez még mindig igen távol van az első 30 napra ígért 600 ezertől (akkor is, ha esetleg február végéig kellene érteni a vállalást).

Gulyás Gergely a múlt héten már arról beszélt, hogy februárban 200 ezer vakcinát várunk az oroszoktól, de nem említette, hogy eredetileg ennek a háromszorosáról volt szó.

Mindez azért is érdekes, mert az uniós beszerzés révén érkező vakcinaszállítmányok mennyisége is elmarad a remélttől, a kormány ezért folyamatosan bírálja és lassúnak tartja az EU-s ügymenetet. Pedig az a kormányzati oldalon pénteken közzétett táblázatból is látszik, hogy a legtöbb eddig a Pfizer és a BioNTech vakcinájából érkezett Magyarországra, 669 615 adag. Pedig ebben már szerepel az 550 ezer kínai oltóanyag is, amit a jövő héten kezdenek el használni.

Kapcsolódó
Merkely Bélát beoltották a Szputnyik V-vel
Csütörtökön kapta meg a védőoltást.

Közben Oroszországban bejegyezték a Covid-19 ellen kifejlesztett harmadik hazai vakcinát. A Csumakov Intézet által kifejlesztett CoviVac inaktivált egész vírust tartalmaz, és március közepén 120 ezer adag kerülhet belőle polgári forgalomba. Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök rámutatott, hogy Oroszország az egyetlen állam, amelynek három saját fejlesztésű vakcinája van. A Szputnyik V alkalmazását már harminc országban engedélyezték, a második oltóanyagot, az októberben regisztráltatott EpiVacCoronát szintén használják az orosz lakosság oltásához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik