Közélet koronavírus

Merkely Bélát beoltották a Szputnyik V-vel

Kovács Attila / Semmelweis Egyetem
Kovács Attila / Semmelweis Egyetem
Csütörtökön kapta meg a védőoltást.

Csütörtökön négy orvoskollégájával együtt Merkely Béla is megkapta a koronavírus elleni védőoltást – jelentette be a Semmelweis Egyetem rektora a Facebookon.

Dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes oltott be minket az orosz Szputnyik V vakcinával. Bízom benne, hogy a vakcinák iránti közbizalom még inkább növekedni fog honfitársainkban,

írta a koronavíruson novemberben átesett Merkely, aki hozzátette, hogy továbbra is az oltás a legbiztonságosabb és leghatékonyabb módja a védettség megszerzésének.

A rektor az oltás felvételével kapcsolatban hangsúlyozta: kiemelten fontosnak tartja, hogy a Semmelweis Egyetem vezetői és munkatársai saját példájukon keresztül mutatják be az oltások biztonságosságát és hatékonyságát, céljuk a vakcinák iránti közbizalom növelése. Az egyetemen 2020. december 26-tól a Pfizer-BioNTech oltóanyagát alkalmazták, majd 2021. január 14-én érkezett meg a Moderna vakcinája, amelyet elsősorban az idősotthonokban használtak, mostantól pedig a Szputnyik V-tel bővül a védőoltások köre. A rektorral együtt négy másik olyan orvos kapta meg a készítményt, akik szintén több mint három hónapja estek át a betegségen, és ezért már olthatók.

Az egyetem dolgozói eddig 46 648 darab védőoltást adtak be, a munkatársak és hallgatók közül pedig 10 409-en kapták meg legalább az első oltást. 2021. február 4-től pedig elindult a családorvosok által beutalt, fővárosi, 80 év feletti idősek vakcinációja is az egyetem területén. A Semmelweis Egyetemen az eddigi tapasztalatok és eredmények azt mutatják, hogy köszönhetően az egészségügyi dolgozók körében jellemző 96,6 százalékos átoltottságnak, az intézményben lényegében megszűnt a vírus terjedése a betegágy mellett dolgozók körében. Jelenleg mindössze hárman vannak távol igazolt fertőzés miatt az 5800 egészségügyi dolgozó közül, ők korábban nem vették fel az oltást.

Kovács Attila / Semmelweis Egyetem

Eközben Moszkvában megkezdődött Szputnyik vakcina egykomponensű, „könnyű” változatának nemzetközi klinikai tesztelése – közölte blogjában hétfőn Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere.

Szobjanyin szerint a „Szputnyik Light” alapvető célja kiküszöbölni a klasszikus Szputnyik V vakcina fő hiányosságát, vagyis azt, hogy két összetevőből áll, amelyet több hét különbséggel kell beadni. A polgármester bejegyzésében arról tájékoztatott, hogy a könnyű oltóanyag beinjekciózását követően egy héttel a védettség már kezd kialakulni és négy hét után eléri a maximumát.

A light vakcina tesztelésében 3-3 ezer ember vesz részt Oroszországban és az Egyesült Arab Emírségekben. Moszkvában tíz klinikát vontak be a kísérletbe. Szobjanyin közölte azt is, hogy a fővárosban elkezdték a Szputnyik V nazális változatának tesztelését, amely ugyan a védőoltást nem váltja ki, de védettséget alakíthat ki az orrgaratban.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő elismerte, hogy a jelenlegi gyártási kapacitások nem képesek kielégíteni a Szputnyik V-vel kapcsolatban jelentkező nemzetközi igényeket. Ezeket, mint mondta, külföldön beindítandó gyártásból fogják fedezni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik