Nagyvilág koronavírus

Lengyelországban is elkezdtek a harmadik hullámról beszélni

Lengyelországban újból felgyorsul a koronavírus-járvány terjedése, az adatok azt mutatják, hogy harmadik hullámról lehet beszélni – mondta pénteki sajtóértekezletén Adam Niedzielski lengyel egészségügyi miniszter.

Niedzielski szerint már tartós növekedési tendenciáról lehet beszélni, miután e héten az új fertőződések napi átlaga meghaladta 6,5 ezret, míg múlt héten még átlagosan napi 5,5 ezer új esetről volt szó.

Pénteken az egészségügyi tárca 8777 új fertőzöttről számolt be a csaknem 38 millió lakosú országban. Lengyelországban múlt péntektől az akkor stabilnak minősített járványhelyzet miatt az egészségügyi óvintézkedések betartása mellett újból megnyílhattak a szállodák, és üzemelhetnek a sípályák, színházak, mozik, koncerttermek is.

A miniszter szerint a járványgörbe további alakulására hatással lesz a jelenlegi járványügyi intézkedések betartása, és kritikus elemet jelent az is, hogy Lengyelországban is felbukkantak a vírus új, jobban fertőző – brit és dél-afrikai – variánsai.

A dél-afrikai variáns első esetét pénteken mutatták ki az északkelet-lengyelországi Suwalki város környékén – közölte Niedzielski. A brit változat lengyelországi elterjedése pedig tíz százalékot ért el az egészségügyi tárca szóvivője péntek reggeli közlése szerint.

Niedzielski tájékoztatása szerint továbbra is csökkennek a halálozási mutatók – míg múlt héten a koronavírussal összefüggő halálesetek napi átlaga 244 volt, ezen a héten ez az adat 199-et tesz ki. Figyelmeztetett egyúttal, hogy a halálozások növekedése általában fáziskésésben van a fertőzöttek számának növekedéséhez képest.

Elmondta: egyelőre semmiképpen sem lehet számítani a járványügyi korlátozások további enyhítésére, és lehetséges az is, hogy újból szigorítanak a szabályokon.

Beszélt arról is, jelenleg szakértői elemzések tárgya, hogy a felfutó járvány miatt Lengyelországban csak a maszk lenne a száj, orr eltakarásának szabályos eszköze, nem pedig a lakosok által védőeszközként gyakran használt sál, kendő.

A lengyel kormányfői hivatal vezetője, Michal Dworczyk a sajtóértekezleten megerősítette: március végéig Lengyelországban több mint 3 millió embert olthatnak be, amennyiben a vakcinagyártók teljesítik vállalásaikat. Eddigi jelzések szerint az első negyedévben 8 millió vakcinaadag szállítására számítanak.

Az utóbbi napokban napi több mint 150-160 ezer oltást végeztek, péntekig összesen több mint 2,5 millió embert oltottak be, közülük mintegy 1,7 millióan az oltás második dózisát is megkapták.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik