Nagyvilág

Meghalt Gustavo Noboa, háromnapos gyászt rendeltek el Ecuadorban

Martin BERNETTI / AFP
Martin BERNETTI / AFP
Nyolcvanhárom éves korában kedden elhunyt Gustavo Noboa volt ecuadori elnök - jelentette be a latin-amerikai ország államfője, Lenín Moreno az MTI híre szerint.

A Twitter közösségi oldalán azt írta, hogy korábbi elődje emlékére szerdától háromnapos nemzeti gyászt rendeltek el. A volt centrista elnök 2000 és 2003 között irányította az országot. Alelnökként került hatalomra, miután az akkori államfő, Jamil Mahuad (1998-2000) kormányzatát a bennszülött lakosság tiltakozása és a hadsereg lázadása nyomán megdöntötték.

Noboa elnöksége alatt elődje politikáját folytatva a gazdaságot dolláralapúra állította át annak érdekében, hogy megállítsa az inflációt és a devizaválságot.

Barátja, egykori alelnök, Alberto Dahik Garzozi a Twitteren azt írta, hogy Noboa tiszteletre méltó és felelős államfő volt, aki sikeresen irányította hazáját egy igen nehéz időszakban.

A helyi sajtó értesülése szerint Noboát az egyesült államokbeli Miami egyik kórházában megműtötték, egy daganatot távolítottak el a fejéből. Értesülések szerint szívinfarktus végzett vele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik