Nagyvilág

A szlovák és a román gazdaság még jobban teljesített, mint a magyar

Czeglédi Zsolt / MTI
Czeglédi Zsolt / MTI

Bár meglepően jó számokat közölt a Központi Statisztikai Hivatal a magyar gazdaság utolsó negyedévéről, melyek szerint a várt kis csökkenés helyett 1,1 százalékkal nőtt a GDP a harmadik negyedévhez képest, Szlovákiában és Romániában még jobban teljesített a gazdaság. (Amúgy az egész évet nézve 5,1 százalékos a csökkenés 2019-hez képest.)

Váratlanul jól teljesített a román gazdaság a tavalyi negyedik negyedévben, amikor a harmadik negyedévhez mérten 5,3 százalékkal gyorsult, így tavaly egész évben a román bruttó hazai termék (GDP) csak 3,9 százalékkal esett vissza, ami jobb a román kormány és elemzők valamennyi korábbi várakozásánál, írja az MTI.

A szlovák gazdaság a negyedik negyedévben mindössze 2,7 százalékkal maradt el az egy évvel ezelőtti szinttől, miközben az elemzők 4,3 százalékos visszaesést vártak. (A hasonló magyar adat 4 százalék feletti visszaesést mutat, ennyivel kisebb lett a 2020 utolsó negyedévében mért GDP a 2019 utolsó negyedévéhez képest).

Európában a negyedik negyedéves GDP-adatok szinte mindenütt felülmúltak a várakozásokat, így Szlovákiában is. Az év utolsó három hónapjában értek be a korlátozások, de úgy tűnik, ezeknek sokkal kisebb hatása volt a gazdaságra, mint az első körös, tavaszi lezárásoknak – mutat rá a Portfolio.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik