Nagyvilág

John Fonte: Biden Orbán ellenzékét segíti majd

Michael Reynolds / MTI / EPA
Michael Reynolds / MTI / EPA
A konzervatív Hudson Intézet programigazgatója szerint a magyar kormánynak a legrosszabbra kell készülnie.

A Magyar Nemzetnek adott telefonos interjúban John Fonte azt mondta, Donald Trump, bukása dacára, átalakította az amerikai konzervativizmust, a jobboldal már nem lesz olyan, mint előtte volt. Lesznek, akik az ő nézeteit viszik tovább, „éles szembenállásban a politikai korrektséggel és a genderideo­lógiával”.

Trump most elment ugyan, de átadta másoknak a zászlót. (…) Trump távozása kétségkívül visszalépést jelent, de a Republikánus Párt időközben megváltozott.

Kell pár hónap, hogy megmutatkozzon Joe Biden politikája, de a 2022-es félidős kongresszusi választásokra a trumpizmus készül a  visszatérésre, Trumppal vagy nélküle – tette hozzá.

Szerinte a mostani magyar politika, Kína megítélésének kivételével, az amerikai konzervativizmushoz illeszkedik,

az Orbán-kormány a  Biden-adminisztrációtól csak a legrosszabbra számíthat.

A Hudson Intézet programigazgatója azt valószínűsíti, hogy

be akarnak avatkozni a magyarországi választásokba is, pénzt adnak a Fidesszel szemben álló civil szervezeteknek, és összedolgoznak a magyarországi ellenzékkel. (…) Megpróbálják aláásni Orbánt olyan érvekkel, hogy totalitárius, tekintélyelvű.

Jonh Fonte szerint Bidenék a kormánnyal szemben mindenben, sajtószabadság, jogállamiság kérdésében a németek és az EU fő sodra mögé állnak, az új nagykövet pedig éles ellentéte lesz David Cornsteinnek.

Kapcsolódó
Minek az elnöke? – kérdezte Orbán Trumptól
A pénteken távozó amerikai nagykövet szerint nincs semmi baj a magyar demokráciával. Orbánt barátjának, Trumpot csodásnak tartja David B. Cornstein.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik