Nagyvilág koronavírus

Nincs rá bizonyíték, hogy a Pfizer vakcinája hat a termékenységre

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Bár semmi bizonyíték nincs rá, mégis egyre terjed a közösségi oldalakon az az elképzelés, mely szerint a Pfizer vakcinája csökkenti a női termékenységet – írja a BBC. Mivel a hazai összeesküvés-elméletek gyakran a külföldi konteókat követik, csak idő kérdése, hogy itthon is megjelenjen az újabb álhír.

Lucy Chappell, King’s College London szülésze szerint egyszerűen nincs olyan biológiai folyamat, amellyel a védőoltás hathatna a termékenységre. Az Egyesült Királyság kormánya korábban kiadott egy dokumentumot, amelyben a Pfizer készítményével kapcsolatban azt írták, nem tudni, hogy befolyásolja-e a termékenységet. Azóta ezt frissítették azzal, hogy az állítkasérletek során semmi jelét nem tapasztalták a mellékhatásnak.

A félreértés hátterében valójában az áll, hogy a „nem tudni” fordulat egyszerűen azt jelenti, nem végeztek hosszú távú kutatást a témában. Ettől még rengeteg adat állhat rendelkezésre az adott kérdésben.

Nicola Stonehouse, a Leedsi Egyetem virológusa szerint sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy valakinek a COVID-19 miatt csökkenjen a termékenysége, mint hogy a vakcinától.

A szakértő a Pfizer oltásának műdödési elvét ismerve nem tud olyan tényezőről, amely miatt a szer hathatna a termékenységre.

Kapcsolódó
Vakcinainfó – 4 percben a legfontosabb tudnivalók az 5 itthon használt oltóanyagról
Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat azokról az oltóanyagokról, amelyeket itthon már alkalmaznak, vagy tervezik a használatukat.

A közösségi oldalakon többen azt írták, a vakcinában olyan fehérje van, amely a méhlepény kialakulásában is szerepet játszik, így befolyásolhatja a nők termékenységét. Ez egyszerűen nem igaz – az oltóanyagban valóban fellelhető egy némiképp hasonló protein, de a test ezt nem keveri össze a placentához köthető fehérjével. Chappell szerint a hasonlóság nem jelent semmit, a természet tele van egymásra emlékeztető proteinekkel.

Koronavírus - Még több hír a témában

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik