Nagyvilág

Egy év felfüggesztett börtönt kapott a belga rendőr, aki rálőtt egy menekültekkel teli teherautóra és megölt egy kétéves kislányt

Egy belgiumi bíróság emberölés vádjában bűnösnek találta, és egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte azt a rendőrtisztet, aki 2018 májusában egy kétéves kurd származású kislány halálát okozta, miután rálőtt egy menekültekkel teli teherautóra – írta pénteken a helyi sajtó.

A teherautót, amelyben 20 iraki kurd illegális menekült tartózkodott, a rendőrség fel akarta tartóztatni, de mivel az nem állt meg, üldözőbe vette. Az a golyó, amely a Mawda nevű kislány halálát okozta, a rendőrtiszt fegyveréből származott.

A tiszt azzal védekezett, hogy nem volt arról tudomása, hogy a járműben kisgyermek is tartózkodik. Vallomása szerint a jármű bal első kerekét célozta meg, hogy defektet okozzon. A lövedék azonban az elől ülő gyermeket találta el, aki a kórházba vezető úton a fejét ért lövés következtében életét vesztette.

A bíróság egyetértve az ügyvéd által mondottakkal, illetve a szakértő vizsgálatban foglaltakkal gondatlanságból elkövetett emberölésben találta bűnösnek a rendőrtisztet és egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

Nincs arra bizonyíték, hogy a tiszt szándékosan akart volna bárkit is megölni, ugyanakkor a rendfenntartó erők csak végső esetben folyamodhatnak fegyverhasználathoz. Ebben az esetben erről nem erről volt szó – fogalmazott Ingrid Goulart, a testület főtanácsnoka.

A bíróság a gyermek szüleinek 30 ezer euró kárpótlást ítélt meg, a pár másik gyermekének pedig 3000 eurót. A testület a teherautó sofőrjét négy év börtönbüntetésre ítélte, amiből ő már 30 hónapot előzetes letartóztatásban letöltött.

A bírák szerint ténylegesen ő felelős Mawda haláláért, mivel a többszörös rendőrségi felszólítás után sem volt hajlandó megállni a járművel.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik