Nagyvilág

A Kreml szerint jogos volt a rendőrök kemény fellépése a tüntetőkkel szemben

Valya Egorshin / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Valya Egorshin / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Az orosz kormányban aggodalmat keltettek az engedély nélküli akciók.

Jogos volt a rendőrség kemény fellépése az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus perének idején lezajlott engedély nélküli tiltakozásokkal szemben – vélekedett szerdán Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő. Az orosz rendőrség 1408 embert vett őrizetbe Alekszej Navalnij perének keddi tárgyalása idején és az ítélet kihirdetését követően tartott tüntetések alatt.

Az MTI beszámolója szerint Peszkov elmondta, hogy a Kremlben aggodalmat keltenek az ilyen engedély nélküli akciók, amelyek egyúttal azt a meggyőződést erősítik, hogy jogosult a rendőrségnek a törvények keretei között alkalmazott kemény fellépése. A szóvivő nem akart jóslatokba bocsátkozni arra vonatkozóan, hogy a hasonló törvénytelen akciók száma a jövőben növekedni fog-e. Csupán annyit tartott szükségesnek megjegyezni, hogy ezt a fajta tevékenységet a rendfenntartó erőknek minden eszközzel meg kell akadályozniuk.

Kiemelte, hogy az orosz szociológusok rendszeresen tanulmányozzák a tiltakozási tevékenység mutatóit, felméréseket végeznek, amelyeknek különböző eredményei születtek. A lényeg az, hogy ne kerüljön sor engedély nélküli tiltakozásokra, ezt a fajta aktivitást feltétlenül és megfelelő keménységgel el kell fojtani – szögezte le.

Mint mondta, előző nap felhívások hangzottak el engedély nélküli tiltakozások megtartására, és akadtak is olyanok, akik készek voltak megszervezni őket. A rendőrség erre reagált nagyon határozottan, a hatósági fellépést az előzetesen elhangzott olyan fenyegetések váltották ki, amelyek egy-egy ilyen nem engedélyezett rendezvényen bekövetkezhetnek. Ezzel együtt a helyzet a rendőrség határozott tevékenységének köszönhetően nyugodt maradt.

Úgy vélekedett, hogy az igazságügyi hatóságoknak ki kell vizsgálniuk a kérdéses eseteket, és jogi értékelést kell adniuk róluk. Minden egyes esetet külön kell megítélni – tette hozzá azokra a videofelvételekre utalva, amelyeken az volt látható, hogy buszmegállóban álló várakozókat és járművekben ülőket vettek őrizetbe.

Utóbbiakról szólva azt emelte ki, hogy ezek az emberek előzőleg provokatív és sértő kiáltásokkal hívták fel magukra a figyelmet. Ilyen helyzetekben objektíven és elfogulatlanul kell megítélni és minősíteni a történteket. Peszkov ezeket az embereket provokátoroknak nevezte és hozzátette, hogy kétségtelenül gondokat okoznak a város életében.

Megjegyezte: nem szabad, hogy felülni ezeknek a provokációknak, megjelenésükkor pedig segíteniük kell a rendfenntartóknak, így lehet fellépni a provokátorokkal szemben, és szavatolni a közrendet. A szóvivő ugyanakkor hozzátette, hogy nincs információja arról, hogy kik lehettek a szóban forgó provokátorok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik