Nagyvilág koronavírus

Méregdrágán kínálják a turistáknak a kínai vakcinát

AFP
AFP

Korábban már írtunk róla, hogy a magyar kormány által is nagy tételben vásárolt kínai Sinopharm-vakcinát a világon elsőként (azaz Kínánál is hamarabb) az Egyesült Arab Emírségekben engedélyezték, minek köszönhetően mostanra már a lakosság 31 százalékát, közel hárommillió embert be is oltottak az országban.

Kapcsolódó
A világ egyik leggazdagabb országa lehet Orbán új laboratóriuma
Az ország és a kormány is nagyot nyerhet a kínai vakcinával, a képletben azonban túl sok a bizonytalan tényező. A vakcinát először engedélyező Egyesült Arab Emírségekben bárki besétálhat érte, míg a Pfizerre ott is várni és regisztrálni kell.

A Guardian most arról ír, hogy az olajban gazdag monarchia immár tehetős külföldieknek is felajánlja az oltást a turizmus fellendítését célzó program részeként. Az emírségekbeli hatóságok ugyan nem válaszoltak a brit lap kérdéseire, ám a londoni Knightsbridge Circle, egy „utazási és életmód-szolgáltatással” foglalkozó elit klub (amelynek éves tagdíja közel 10 millió forintnak megfelelő összeg) azt állítja, hogy közvetítőként részt vesz az oltás megszervezésében.

Miután az első hírek után tisztázódott, hogy az országban szintén elérhető Pfizer-vakcinát csak emírségekbeli állampolgárok kaphatják meg, a Knightsbridge Circle közölte, hogy megállapodásuk értelmében az általuk közvetített turisták részére az Egyesült Arab Emírségek kormánya hozzáférést biztosít a Sinopharm oltóanyagához, amelyet azonban egyelőre sem Nagy-Britannia, sem a WHO nem hagyott jóvá.

Az ajánlat jelenleg 65 év feletti tagoknak szól, akiktől 10 ezer fontot (közel négymillió forintot) kérnek a kínai oltásért, az árban azonban nincsenek benne az utazás és a csomagban lévő háromhetes kint tartózkodás költségei. Az Egyesült Királyság és az Egyesült Arab Emírségek közötti jelenleg közvetlen beutazási tilalom van érvényben, az Emírségekből harmadik országokon keresztül érkező brit lakosoknak 10 napig karanténba kell vonulniuk a hazaérkezésük után.

A Knightsbridge Circle alapítója, Stuart McNeill a New York Timesnak elmondta, hogy amióta a klub oltásturisztikai ajánlata nyilvánosságra került, több mint kétezren jelentkeztek tagnak, rengetegen érdeklődnek, illetve több magánrepülőgép-társaság is megkereste őket, amelyek részt vennének az ügyfelek szállításában.

A Knightsbridge Circle 2012-ben alakult, és állítás szerint olyan „kivételes személyes szolgáltatásokat” nyújt ügyfeleinek, mint egy ebéd a pápával, énekóra Alicia Keysszel, valamint olyan tervezői kézitáskák megvásárlása, amelyekhez általában kétéves várólistán keresztül lehet csak hozzájutni.

Az Egyesült Arab Emírségekben a Pfizer vakcinájáért egy alkalmazáson keresztül kell regisztrálni, a besorolásban pedig előnyt élveznek az egészségügyi dolgozók, a 60 év felettiek és a krónikus betegek, a kínai vakcinát azonban regisztráció vagy előzetes bejelentkezés nélkül is bármely 16 év feletti állampolgár megkaphatja az ország számos oltópontján.

Koronavírus - Még több hír a témában

Ajánlott videó

Olvasói sztorik