Nagyvilág koronavírus

Félezer vakcinát tett tönkre egy laposföldhívő gyógyszerész

Összeesküvés-elméletek sorában hitt az amerikai kórházi dolgozó, aki meg akarta menteni a „veszélyes” oltóanyagtól az embereket.

Az az amerikai gyógyszerész, aki több mint ötszáz adagnyi koronavírus-elleni oltást tett tönkre egy Wisconsin államban található kórházban, azt gondolja, hogy a föld lapos, közelít a világvége és a koronavírus kamu. A 46 éves Steven Brandenburgot 2020 utolsó napján tartóztatták le, miután karácsonykor használhatatlanná tette a vakcinákat, és az esettel foglalkozó ügyészek az előző héten jelentették be, hogy a férfi hajlandó bűnösnek vallani magát.

County Sheriff's Office

A gyógyszerész a Milwaukee város közelében található Grafton település egyik kórházában dolgozott, amikor összeesküvés-elméletek hatása alatt tönkretette a Moderna gyógyszergyártó cég által készített vakcinákat. Az esti műszakban dolgozó férfi december 24-én és december 25-én is kivett 570 oltásra elég oltóanyagot a hűtőből, először három, majd kilenc órára.

A Modena oltóanyagait fagyasztásban lehet csak szállítani, de a felhasználás előtti napokban sima hűtőkben is lehet tárolni. Szobahőmérsékleten azonban 12 óra alatt használhatatlanná válnak, és Brandenburg ezt jól tudta. December 26-án legalább 57 embert oltottak be azokkal a kórházban.

A gyógyszerészt egyik technikusként dolgozó kollégája, Sarah Sticker buktatta le, aki december 26-án a gyógyszerhűtőn kívül, a földön talált meg egy doboznyi Moderna vakcinát. A nő rögtön azt gondolta, hogy az akkor rajta kívül egyedüliként ott dolgozó Brandenburg tehette oda, aki korábban többször is oltásellenes kijelentéseket tett.

Sticker jelentette az esetet feletteseinek, és kollégáját december 30-án már le is tartóztatta a helyi rendőrség, majd az ügy a szövetségi hatóságokhoz került. A férfit elbocsájtotta munkaadója, az Advocate Aurora Health nevű, nonprofit egészségügyi cég, és gyógyszerészeti engedélyét is bevonták. Bár eleinte azt mondta, hogy tévedésből hagyta elől az oltóanyagokat, végül beismerte, hogy szándékosan tette, és az előző héten egy vádalku keretében vállalta, bűnösnek vallja majd magát a bíróság előtt a vakcinákat tönkretételében.

Világvégét váró laposföldhívő

A hivatalos nyomozati iratokból kiderült, hogy Brandenburg több összeesküvés-elméletben is hitt, úgy általában szkeptikus volt az oltásokkal, és különösen a Moderna-vakcinával kapcsolatban.

A gyógyszerész azt gondolta, hogy az oltóanyagban mikrochip van, ami egyes embereket meddővé tesz, másoknál pedig „kikapcsolja a fogamzásgátlást”, a nyomozóknak pedig azt mondta, hogy az oltás „megváltoztatja az emberek DNS-ét”, és ezért pusztította el azokat.

Kena Betancur / AFP

Sticker elmondása szerint a férfi rendszeresen mondta elméleteit munkahelyén, bármelyik kollégájának, aki hajlandó volt meghallgatni azokat. Ezt maga Brandenburg is megerősítette az FBI és a helyi rendőrség nyomozóinak, amikor otthonában kihallgatták, közölve, hogy hét éve kezdett el érdeklődni az összeesküvés-elméletek iránt.

Ezek között szerepelt, hogy a föld lapos, az ég pedig nem a valóság, hanem inkább egy pajzs, amit a kormány rakott oda, hogy az emberek ne láthassák meg istent. És az, hogy közelít az ítélet napja.

A férfi a kollégájának azt is elmondta, hogy mindig, így a kórházban is nála van pisztolya, elmondása szerint arra az esetre, ha „a hadsereg el akarná őt vinni”.

Felesége, aki nyolcévnyi házasság után tavaly júniusban adott be válókeresetet a férfi ellen, egy bíró előtt tett nyilatkozatban megerősítette, hogy Brandenburg több összeesküvés-elméletben is hitt, és készült a világ végére.

A nő elmondása szerint a férfi több raktárt is bérelt, ahol élelmiszereket és fegyvereket tárolt, mert az hitte, hogy a kormány cybertámadásokat tervez és meg akarja bénítani az elektromos hálózatot. December 6-án pedig egy víztisztító berendezéssel, egy nagy vödörnyi tejporral, és kettő darab, harminc napra elegendő túlélő ételcsomaggal állított be hozzá, közölve vele, hogy a világ összeomlik körülöttük, és fel kell rá készülni.

Feleségét annyira megrémítette a férfi, hogy egy időre gyerekeivel együtt elköltözött a városból, hogy ne legyenek a közelében. Egy bíróság január elején úgy ítélte meg, hogy két kisgyerekük veszélyben van, és ideiglenes megtiltotta, hogy apjuknál legyenek, a férfi válóperes ügyvédje pedig otthagyta.

A férfi ellen a szövetségi ügyészség kereskedelmi termékek életveszélyes megrongálásának kétrendbeli kísérlete miatt emelt vádat, amiért egyenként tíz évig tartó börtönbüntetésre is ítélhetik, valamint negyedmillió dolláros (74 millió forint) pénzbüntetésre. Brandburgnak február 9-én kell megjelennie a bíróság előtt, ahol a vádalku részeként hivatalosan is bűnösnek fogja vallani magát, ha a bíró elfogadja az alku feltételeit.

A szövetségi hatóságok jelezték, hogy a lehető legkeményebben fognak fellépni a hasonló esetek ellen, mivel az oltások rendkívül fontosak a járvány megállításához. Az Egyesült Államokban eddig 441 ezer embert ölt meg a koronavírus, és 26,2 millióan fertőződtek meg, a New York Times adatai szerint.

Kapcsolódó
Egyszerűbb Bill Gatesre kenni a koronavírust, mint elhinni, hogy egy tobzoskát nem főztek meg rendesen
Meglepő, de nem visszavetette, hanem megerősítette az oltáselleneseket a koronavírus-járvány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik