Nagyvilág koronavírus

Áldatlan állapotok Portugáliában, Ausztriába szállítják a súlyos koronavírusos betegeket

Juan Carlos Lucas/NurPhoto/AFP
Juan Carlos Lucas/NurPhoto/AFP

Tragikusan alakult a koronavírus-járvány Portugáliában, a mintegy 10 millió lakosú országban csak januárban 306 838 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak (az összes eddig feljegyzett páciens 42,6 százalékát), és a fertőzésből eredően 5576 halálesetet jegyeztek fel, az eddigi halálos áldozatok 44,6 százalékát – jelentették hétfőn nemzetközi hírügynökségek.

Az MTI szerint a múlt hónapban naponta átlagosan 180-an vesztették életüket a fertőzéssel összefüggésben, csak a múlt héten 2013 ember halt meg ebből az okból.

Az EFE spanyol hírügynökség szerint a portugál-spanyol határnál (amelynek csak egyes részein lehet átmenni), hétfőn külföldön dolgozó munkások és áruszállítók járműveinek hosszú sora állt. A repülőtereken – ahol vasárnap óta kötelező negatív PCR-tesztet bemutatni – számos utas éjszakázott, tesztje eredményére várva.

A kórházak az EFE szerint továbbra is teljesítőképességük határán dolgoznak, Portugália a helyzet miatt már nemzetközi segítséget kért, amire Németország és Ausztria válaszolt eddig. Az ibériai-félszigeti ország jelenleg egy német orvoscsoport érkezésére vár, illetve előkészíti súlyos állapotban lévő betegek átszállítását osztrák kórházakba.

Mindeközben hétfőn megkezdődött az oltási kampány második fázisa, de bírálatokat váltott ki az a döntés, amely szerint az elsőbbséget élvező csoportokba belevették a politikusokat is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik