Nagyvilág

Dániában is megkezdik a lazítást: nyitják az iskolákat

Dániában óvatosan és fokozatosan enyhítenek a koronavírus-járvány nyomán bevezetett korlátozásokon, az egyik első lépés keretében február 8-tól újranyithatnak az iskolák alsó tagozatai – írja az MTI.

Magnus Heunicke egészségügyi miniszter szerint jövő hétfőtől a negyedik osztállyal bezárólag a diákok visszatérhetnek a tantermi oktatáshoz. “Ez egy óvatos és ellenőrzött nyitás” – hangsúlyozta a tárcavezető. Egyben figyelmeztetett, hogy a Nagy-Britanniában azonosított vírusmutációval fertőzöttek száma folyamatosan gyarapszik az országban.

A járványügyi intézkedések keretében az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak kivételével továbbra is zárva tartanak az üzletek, a bevásárló központok, az éttermek és az edzőtermek. A köztereken legfeljebb öten gyülekezhetnek.

Emellett továbbra is zárva tartják a dán határokat a külföldiek előtt. Beutazni csak nyomós indokkal lehet legfeljebb 24 órával korábban készült koronavírusteszt alapján.

A decemberi csúcsértékekhez képest az utóbbi hetekben visszaesett a fertőzöttek, illetve a kórházban kezelt Covid-19-betegek száma, ennek ellenére az ország egészségügyi hatóságai óvatosak az először Nagy-Britanniában, majd több száz esetben Dániában is kimutatott B.1.1.7. jelű vírusmutáció miatt.

Kapcsolódó
Ausztria enyhít, Kurz szerint a járvány pszichológiai hatását is figyelembe kell venni
Nyitnak az iskolák. Nyitnak a nem létfontosságú üzletek. És nyitnak a múzeumok, állatkertek is.

Kiemelt kép: Kerékpáros megy a szakadó esőben, Koppenhágában 2020. június 30-án. MTI/EPA/Ritzau/Ida Marie Odgaard

Ajánlott videó

Olvasói sztorik