Nagyvilág

Egyetlen uniós ország nem ítélte el az orosz rendőrök kemény fellépését a tüntetőkkel szemben – Magyarország

MTI/EPA/Makszim Sipenkov
MTI/EPA/Makszim Sipenkov

A hétvégén az elmúlt évek legnagyobb Putyin-ellenes tüntetése volt Oroszországban, közel 100 városban sok tízezren tiltakoztak az orosz elnök rendszere ellen. A tüntetést a megmérgezése után nemrég Oroszországba visszatért, újra letartóztatott ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij biztatására tartották, de kemény rendőri fellépéssel verték le a tüntetést. Több mint 3000 tüntetőt állítottak elő a rendőrök.

Az Európai Unió egységesen ítélte volna el az orosz hatóságok tüntetésekre adott erőszakos fellépését. Ha meglett volna a teljes egység, az EU napirendre vehette volna kérdést az EBESZ állandó tanácsának mai ülésén, tudta meg a Szabad Európa.

26 tagország aláírta a levelet. Egy nem: Magyarország.

„A nyilatkozat elítéli az Oroszország-szerte zajló békés tüntetésekre adott erőszakos választ. A 26 tagország szerint a tüntetések erőszakos feloszlatására tett kísérlet, a több mint 3800 ember – köztük újságírók – letartóztatása több nemzetközi egyezményt sért. Az aláírók felhívják a figyelmet, hogy mindenkinek joga van a békés gyülekezéshez, és hogy garantálni kell az újságírók szabad munkavégezését. A tagországok felszólítják az orosz hatóságokat, hogy azonnal engedjék szabadon a letartóztatott tüntetőket, valamint Alkeszander Navalnijt.”

Mivel az egységes EU-fellépés meghiúsult, a témát az Egyesült Államok hozhatja elő a mai megbeszélésen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik