Nagyvilág

Rég nem látott nagyságú tüntetés Putyin ellen

MTI/EPA/Makszim Sipenkov
MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Sok tízezer ember vett részt Oroszország szerte azon a szombati tüntetésen, amelyet Alekszej Navalnij, a megmérgezése után Oroszországba visszatért, majd gyorsan őrizetbe is vett ellenzéki politikus biztatására tartottak. Nehéz pontosan megbecsülni, hányan tüntettek. Csak Moszkvában a Reuters  hírügynökség 40 ezer tüntetőről ír, ehhez képest az orosz belügyminisztérium mindösszesen 4 ezer tüntetőről beszél – derül ki a BBC összeállításából.

Közel 100 orosz városban voltak tüntetések. Azt mértékadó híradások mind kiemelik, hogy ez volt a legnagyobb megmozdulás az elmúlt években Vlagyimir Putyin ellen.

A rendőrök nagyon keményen léptek fel a tüntetőkkel szemben.

MTI/EPA/Pavel Golovkin Moszkva, 2021. január 23. Rohamrendőrök állnak sorfalat Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető támogatói előtt egy nem engedélyezett moszkvai tüntetésen 2021. január 23-án. Az öt hónap után hazatérő Navalnijt január 17-én vették őrizetbe a moszkvai seremetyjevói repülőtéren, majd egy bíróság elrendelte harminc napra szóló letartóztatását.
MTI/EPA/Pavel Golovkin

Ez egy korábbi videóban is jól látszik. A BBC azt írja, hogy a politikai megmozdulások elleni hatósági fellépés megfigyelésére szakosodott OVD-Info szerint 3100 tüntetőt vettek őrizetbe, csak a fővárosban 1200-at.

Előállították Navalnij feleségét is, és az ellenzéki politikus egyik ügyvédjét, Ljubov Szobolt is megragadták és elvitték a rendőrök.

A BBC cikkében még több fotó van a megmozdulásokról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik