Nagyvilág koronavírus

Vucic vacillál a vakcinával, osztozik népével

Darko Vojinovic / MTI / AP
Darko Vojinovic / MTI / AP
Bírálják a szerb elnököt, aki azt mondja, ő kínai vakcinát akar, csak éppen nem adatja be magának.

Aleksandar Vucic néhány napja jelentette be, hogy Szerbiában nagy az érdeklődés a koronavírus elleni vakcina iránt. Oltási arány tekintetében országa Európában a negyedik, a világon a kilencedik helyen áll, elérhető az orosz Szputnyik V, az amerikai-német Pfizer-BioNTech és a kínai Sinopharm oltóanyaga is.

Az államfő bejelentéséhez adalék, hogy a szerb vezetők közül szinte mindenki beoltatta már magát, csak ő nem, noha erre többször tett ígéretet – írja a Szabad Magyar Szó, amely a Nova S portál gyűjtése alapján arra jutott, a szerb elnök már nemcsak népét, hanem saját magát is ámítja.

Aleksandar Vucic először tavaly augusztus 22-én a Prva TV-ben tett arra ígéretet, hogy ő lesz az első, aki felveszi az oltást, csak arra vár, hogy a szakemberek engedélyezzék. Akkor arról beszélt, év vége felé érkezhet a vakcina. December 23-án, amikor megérkezett az első szállítmány, már nem volt ilyen magabiztos, azt mondta, ő, vagy Ana Brnabic kormányfő kapja az első oltást. A miniszterelnök kapta,

December 30-án megérkezett az első orosz vakcinaszállítmány (ezt kapta a parlament elnöke is), majd január 16-án a kínai is, de az elnök addigra már azt mondta, lehet, hogy vár még, mert a nép egyszerű gyermekeként osztozik velük a sorsukban.

Néhány nap múlva közölte, egy héten belül felveszi az oltást, majd ezt az elmúlt hétvégére jósolta, majd vasárnap újra visszakozott. Egy interjúban azt mondta, ő a kínaival oltatná be magát, de nem tudja van-e értelme, fiatalabb és nem annyira beteg, hogy az első félmillió között legyen. Szégyelli, amikor azokat látja, akik soron kívül akarják megkapni a vakcinát, példamutatásból pedig elégnek tartja, hogy a kormány tagjai beoltatják magukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik