Nagyvilág koronavírus

Szerbiában már oltanak az orosz vakcinával

A szerb kormány sajtóhivatala / MTI / EPA
A szerb kormány sajtóhivatala / MTI / EPA
A kormányfőt a Pfizer-vakcinával oltották, a parlament elnökét az orosszal. Az államfő lehet, hogy a kínait választja.

Szerbiában szerdán beadták az első Szputnyik V védőoltást, ezzel elkezdődött az orosz vakcina alkalmazása – írja a Blic alapján a Szabad Magyar Szó. A belgrádi Torlak intézetben a parlament elnöke, Ivica Dacic és Aleksandar Vulin belügyminiszter kapta  meg az oltást. A parlament elnöke jelezte, példát akartak mutatni, demonstrálni akarták, hogy megbíznak az orosz vakcinában.

A vakcina segítségével le tudjuk győzni a vírust, ha a védőoltás biztonságos és hatékony. Az eddigi tapasztalatok ezt mutatják, ezért vagyunk itt. A cél az volt, hogy megmutassuk, hogy az állami vezetők is megbíznak a vakcinában, ezért vettük fel a védőoltást. Büszkék leszünk minden megmentett honfitársunkra.

Ivica Dacic hozzátette, az biztos, hogy Aleksandar Vucic államfő is beoltatja majd magát, de azt egyelőre még nem tudni, hogy a kínai vakcinát választja, vagy egy másikat.

Mirsad Đerlek egészségügyi államtitkár, miután megkapta az orosz vakcinát, arról beszélt, Szerbia komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy belátható időn belül, külföldi partner segítségével, vagy egyedül, de készen álljon a vakcina gyártására. Korábban az egészségügyi miniszter azt mondta, Szerbia kész együttműködni Oroszországgal a koronavírus elleni harcban, és a közös vakcinagyártásban is érdekelt.

Szeriában december 24-én a kormányfő kapta az első koronavírus elleni vakcinát (kiemelt képünkön). Ana Brnabic a Pfizer-BioNTech oltását kapta, ahogy munkaügyi minisztere és Predrag Kon epidemiológus is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik