Nagyvilág

Madridban 80 ezer fát kell kivágni a rendkívüli havazás miatt

GABRIEL BOUYS / AFP
GABRIEL BOUYS / AFP
Lengyelországban is súlyos a helyzet.

A Madridot sújtó rendkívüli havazás miatt a város mintegy 80 ezer fája sérült meg annyira, hogy ki kell vágni – adta hírül az El Mundo spanyol napilap. A spanyol főváros nagyjából 1,6 millió fájának fele érintett, ezek tíz százalékát a napokig tartó havazás és a Filomela nevű téli vihar annyira tönkretette, hogy veszélyeztetik a város lakóit, így a következő hetekben ki kell vágni őket – közölte hétfőn Borja Carabante, a városvezetés környezetért és közlekedésért felelős tagja.

A politikus a fakivágást elkerülhetetlennek nevezte, de új fák ültetését is ígérte, amelyről azonban egyelőre nincsenek konkrét tervek. A történelmi havazást, a hidegrekordot és hatalmas széllökéseket okozó Filomela január első felében pusztított Spanyolországban, jelentős fennakadásokat okozva a közlekedésben. Madrid parkjainak többsége, köztük a kedvelt Retiro a vihar óta biztonsági okokból zárva tart.

Lengyelországban is súlyos helyzet alakult ki a hóesés következtében. A nehéz, nedves hó miatt a délkelet-lengyelországi Kárpátaljai vajdaságban több helyen leszakadt a villanyvezeték, emiatt hétfő délutánra 11 ezer fogyasztó maradt áram nélkül. Az adat a nap folyamán változik, a szolgáltatók reggel óta folyamatosan számolják fel a keletkezett károkat. Dél körül még 40 ezer áram nélküli háztartásról számoltak be.

A vajdaságban a tűzoltókat hétfőn 180 alkalommal riasztották, mindenekelőtt a leszakadt faágak és a kidőlt fák által eltorlaszolt utakat tették járhatóvá. Senki sem sérült meg. A fagypont körüli hőmérséklet mellett a hétfő délutáni órákban a vajdaságtól északra fekvő más régiókban is intenzívebb hóesést tapasztaltak – írja az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik