Nagyvilág

A Gazprommal büntetné Putyint a lengyel elnök

Alekszej Nyikolszkij / MTI / AP /Szputnyik
Alekszej Nyikolszkij / MTI / AP /Szputnyik
Szerinte a Navalnij-ügy után az EU-nak komolyabb szankciókat kell hoznia.

A lengyel elnök szerint az Európai Uniónak komolyabb szankciókat kell bevezetnie Moszkva ellen az Alekszej Navalnij elleni  bánásmód, illetve a georgiai és ukrajnai konfliktusok miatt. Andrzej Duda a Financial Timesnak azt mondta, nincs más békés eszköz

egy olyan ország ellen, amely megsérti a nemzetközi jogot. A nemzetközi jog elsőbbsége ebben az esetben alapvető fontosságú. Addig nincs háború, amíg a nemzetközi jogot betartják. Ha a nemzetközi jogot megsértik, abból mindig konfliktus támad

– mondta a lengyel államfő, akinek szavait az MTI idézte.

Szerinte a konfliktus elkerülésének egyetlen módja a nemzetközi jog betartásának kikényszerítése, ami „puskák, ágyúk és bombák nélkül” csak szankciókkal lehetséges. Lengyelország kész a konszenzus kialakításának elősegítésére e kérdésben.

A lengyel államfő szerint Josep Borrellnek, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének újra kellene gondolnia jövő hónapra tervezett moszkvai útját.

Hiba lenne ez a látogatás, ha feltételéül nem Navalnij szabadon bocsátását szabnák

–  tette hozzá. Andrzej Duda szerint a Moszkvára gyakorolt nyomás fokozásához bevethető az orosz állami gázipari monopóliummal, a Gazprommal szembeni fellépés is.

Úgy gondolom, ha korlátok közé szorítjuk a Gazprom gazdaságos működésének lehetőségeit az Európai Unió területén, előrelépés történhet a nemzetközi jog, valamint az emberi és a politikai jogok oroszországi tiszteletben tartása felé, mivel (a Gazprommal szembeni fellépés) komoly fejlemény lenne Oroszország gazdasági érdekeinek szempontjából.

A Financial Times felvetette, hogy Duda csak akkor gratulált Joe Bidennek, amikor az elektori kollégium megerősítette győzelmét,  míg Biden Fehéroroszországgal együtt emlegette Lengyelországot, amikor a totalitárius rendszereket bírálta, de a lengyel elnök azt mondta, Varsó és Washington kapcsolatai túl fontosak ahhoz, hogy ez befolyásolja, örömmel venné, ha Lengyelországban fokozódna az amerikai katonai jelenlét.

Kapcsolódó
Moszkvában hógolyóval dobálta a rendőröket a tömeg
A tüntetők nagy része fiatal, majdnem felük még sosem tüntetett korábban. Már nem csak a legnagyobb városokban tüntettek, mint korábban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik