Nagyvilág

Trump új pártot alapíthat

AFP
AFP

Egy új párt létrehozásáról tanácskozott a napokban munkatársaival és hozzá közel álló emberekkel Donald Trump leköszönő elnök, aki a Fehér Házból való távozása után is hatást akar gyakorolni az amerikai közléletre – értesült a Wall Street Journal. A lap úgy tudja, hogy Trump Patrióta Pártnak akarja nevezni az új formációt, amelynek megalapítását azért tarthatja szükségesnek, mert a Capitolium ostroma óta több republikánus politikus is nyilvánosan szembefordult vele.

Egy új párt elindítása jelentős idő- és erőforrás-befektetést igényelne Trump részéről, a hagyományosan kétosztatú amerikai politikában pedig harmadik szereplők nem szoktak elegendő támogatást elérni ahhoz, hogy érdemi szerepet töltsenek be a választáson. A közvélemény-kutatások szerint azonban Trump népszerűsége továbbra is jelentős az Egyesült Államokban, és sok olyan támogatója is van, akit a 2016-os kampánya előtt nem tudott megszólítani a Republikánus Párt.

A Fehér Ház nem kommentálta a Wall Street Journal értesülését. Trump búcsúbeszédében azt mondta: „a mozgalom, amelyet elindítottunk, csak a kezdet”, de nem világos, hogy csak általánosságban beszélt, vagy valóban egy új párt létrehozására utalt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik