Nagyvilág koronavírus

Óbecsén szerdán a kínai vakcinával oltanak

Roman Pilipej / MTI / EPA
Roman Pilipej / MTI / EPA
Brüsszel nem tud hatalmas érdeklődésről a kínai vakcina iránt és kérdéses, hogy a kínai vagy orosz vakcinával beoltottak kaphatnak-e európai oltási igazolást.

Szerda reggel a vajdasági Óbecsén a kínai vakcinával kezdik azok beoltását, akik előzetesen erre jelentkeztek – írja a Szabad Magyar Szó. Először 73-an kapják meg oltást, a többség 72 évnél idősebb. A portál korábban azt írta, hogy Szerbiában telefonon is lehet kérni az vakcinát, az emberek jelezhetik, melyik gyártóét szeretnék felvenni.

Bár néhány napja Menczer Tamás külügyi államtitkár azt mondta,

Európa Kínában áll sorban a vakcináért,

de ezt Brüsszel cáfolta. A Népszava idézi Stella Kyriakides egészségügyért felelős biztost, aki nem tudott róla, hogy már 14 európai ország jelentkezett a kínai gyártónál. A biztosi testület kedden felszólította a tagállamokat az oltási kampány felgyorsítására, tudatta, ehhez az első negyedév végére meglesz a szükséges oltóanyag-mennyiség.

Az Európai Bizottság a tagállamokkal együtt dolgozik az oltási igazolások bevezetésén. Erről január végén lehet megállapodás, bár az még viták tárgya lehet, később mire lehet használni ezeket az oltási „útleveleket”. Margaritisz Szkinasz bizottsági alelnök a Népszavának egyelőre nem tudta megmondani, a kínai vagy orosz vakcinával beoltottak is kaphatnak-e európai oltási igazolványt.

Ezeket az oltóanyagokat természetesen nem európai, hanem unión kívüli szabályozó hatóságok hagyták jóvá, így teljességgel logikusnak tartom, hogy azok az országok állítsák ki az igazolást”

– tette hozzá a görög politikus.

Szerinte a tagállamok megállapodtak a vakcinák közös beszerzésében, aki kiszáll, annak számolnia kell azzal, hogy a sor végére kerül az európai oltóanyag-beszerzésekben.

Kapcsolódó
Peter Liese: Európának nem kell a kínai vakcina
Az Európai Néppárt egészségügyi szóvivője szerint Orbán Viktor csak rosszabb alkut tudott volna kötni Brüsszelnél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik