Nagyvilág koronavírus

Peter Liese: Európának nem kell a kínai vakcina

Roman Pilipej / MTI / EPA
Roman Pilipej / MTI / EPA
Az Európai Néppárt egészségügyi szóvivője szerint Orbán Viktor csak rosszabb alkut tudott volna kötni Brüsszelnél.

Peter Liese a Népszavának azt mondja, orvosként most is részt vesz az oltási kampányban, és az a legfontosabb tapasztalata, hogy a járvány csak együtt győzhető le. Az Európai Néppárt EP-frakciójának egészségügyi szóvivője szerint nincs igaza Orbán Viktornak abban, hogy a britek azért tartanak előrébb, mert már nem uniós tagok. Úgy véli, összefogás nélkül éppen a kisebb tagállamok járnának rosszul. Személyes meggyőződése, hogy

Orbán Viktor sem tudott volna jobb megállapodást kötni, mint az Európai Bizottság, sőt, inkább rosszabbat.

Az EU az Egyesült Királyságnál előnyösebb feltételeket harcolt ki a gyártókkal, ráadásul a britek kockázatos vállalkozásba kezdtek, amikor tovább várnak a második oltással, mint a gyártó ajánlja. Szerinte lesz elég vakcina, az emberek beoltása fel fog gyorsulni.

Az EU által tető alá hozott szerződések kétszer annyi vakcinát biztosítanak a közösség számára, mint amennyire szükség lehet minden európai beoltásához.

A német EP-képviselő szerint a kínai vakcina kevésbé biztonságos, az Európában engedélyezetteknél, és nincs is szükség rá.

Kapcsolódó
Orbán Viktor: A kínai vakcinával jóval a nyár előtt is visszakaphatjuk az életünket
Hamarosan új fázisba lép az oltási program, a 60 évnél idősebb krónikus betegek 1 millió 756 ezren vannak. A miniszterelnök szerint egy hétvége alatt be tudnák őket oltani, ha lenne elég vakcina, de nincs. Orbán bejelentette: 2022-től a fiatalok jövedelemadómentességet kapnak 25 éves korukig.

Az orosz SzputnyikV mögött viszont komoly technológia áll, hasonló az AstraZeneca és a Johnson&Johnson készítményéhez,

komoly oltóanyag lehet belőle. Az orosz tudósok kiemelkedőek, az orosz politikusok azonban zűrzavart keltettek.

Az európai oltási terveket Peter Liese azért tartja nagyon fontosnak, mert tavasz előtt nem lesz elég vakcina mindenkinek. Egyetért az Európai Bizottság ajánlásával, az idősek beoltásával kell kezdeni. Azt mondja, túl sok az összeesküvés-elmélet, ezért az embereket meg kell győzni, hogy az oltások tisztességesen, átláthatóan zajlanak.

Kapcsolódó
Virológus: a kínai vakcinák elmaradottak és kaotikus a helyzetük
Duda Ernő azt is elmagyarázta, milyen lehetséges problémákat okozhatnak.

Az EP-képviselő az interjúban a kínai Sinovac oltásáról mondta azt, hogy hatásossága 50 százalék körüli. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) a Sinopharm vakcináját vizsgálta. Lukács Ferenc, az ellenőrzési főosztály vezetője az állami tévében azt mondta: a vakcinát biztonságos körülmények között, korszerű gyárban állítják elő, de hatásossága még további vizsgálatokat igényel.

A koronavirus.gov.hu oldalon kiemelték,

a kormány lassúnak tartja az EU által koordinált vakcinaszállítmányok ütemét, ezért keleti (kínai, orosz) vakcinák beszerzését is megcélozta, hogy mielőbb megkezdődhessen a lakosság tömeges oltása és a korlátozások feloldása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik