Nagyvilág koronavírus

Von der Leyen: Fel kell gyorsítani az oltásokat

John Thys / AFP
John Thys / AFP

Fel kell gyorsítani a koronavírus elleni vakcinációkat, mert kezd túlzottan eltérni a beoltottsági arány egyes uniós tagországokban, jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, az uniós parlament keddi, a portugál soros tanácselnökség feladatairól szóló vitában az MTI tudósítása szerint.

Az elnök elmondta, hogy véleménye szerint a legjobb döntés az volt, hogy az összes tagállam együtt lépett fel és közösen vásárolt vakcinát több gyógyszergyártótól, mivel a tagállamok saját erejükből képtelenek lettek volna szerződéséket kötni az oltóanyag gyártóktól, vagy teljesen lemaradtak volna beoltottság terén az egyes tagállamok mögött.

Az unió és az vakcinagyártó vállalatok között megkötött szerződések keretében 2,3 milliárd dózis vakcina áll majd az EU rendelkezésére, amely bőven elég lesz az egész populációnak és a szomszédos illetve partnerországoknak is. Elmondta, hogy az EU létrehozta oltóanyag elosztó mechanizmusát abból a célból, hogy a COVAX vagy más eszközök révén ezekbe a régiókba is eljusson a vakcina.

Ez nemcsak szolidaritás, de önös érdek is, csak így tudjuk leküzdeni a vírust

– hangsúlyozta.

Kitért arra is, hogy az EU túl fog jutnia kezdeti nehézségeken az oltóanyagok gyártási kapacitását és logisztikát illetően. Kiemelte: a határlezárások értelmetlenek, csak az egységes piac működését ássák alá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik