Nagyvilág koronavírus

Romániában diplomaták, hajléktalanok és sportolók is megkaphatják már az oltást

MTI /EPA / Román elnöki hivatal / Dragos Asaftei
MTI /EPA / Román elnöki hivatal / Dragos Asaftei

A román kormány szerdai határozatában újabb társadalmi és foglalkoztatási kategóriákat sorolt a veszélyeztetett vagy kiemelt fontosságúak közé: a fogyatékkal élőket és gondozóikat, a hajléktalanokat, valamint a temetkezési vállalkozások alkalmazottait, a helyi közigazgatásban dolgozókat, a diplomatákat, a nemzeti válogatottakba sorolt és az olimpiára készülő sportolókat. Az ide tartozók már az oltási kampány (múlt pénteken kezdődött) második szakaszában megkaphatják a védőoltást, írja az MTI.

Florin Citu miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a kiemelt fontosságú intézmények nem minden alkalmazottja kaphatja meg az oltást a második szakaszban, ez egyelőre csak a kulcsfontosságú beosztásban dolgozóknak jár.

A kormányfő úgy vélte, a romániai oltóközpontok készen állnak arra, hogy akár napi 150 ezer embert is beoltsanak, de egyelőre korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre az oltóanyag, és ez határt szab a lehetőségeknek. Március végéig 2,4 millió Pfizer-vakcina és 400 ezer Moderna-vakcina érkezik az országba, és több másik gyártó jóváhagyás alatt levő vakcinájára is számítanak. A miniszterelnök annak a reményének adott hangot, hogy Romániában szeptemberig 10,4 millióan kaphatják meg a védőoltást.

Szerdán a kamerák előtt oltatta be magát a román kormány több tagja is, arra buzdítva a lakosságot, hogy igényelje az oltást, hiszen csak így érhető el, hogy feloldják a járvány miatti korlátozó intézkedéseket.

A délután nyilvánosságra hozott hivatalos adatok azt jelzik, hogy Romániában tovább lassult a járvány terjedése, és a kórházak terheltsége is folyamatosan csökken. Míg a második hullám tetőzésekor, tavaly november utolsó két hetében folyamatosan 13 ezernél több koronavírusos beteget ápoltak a kórházakban, és közülük közel 1300-an szorultak intenzív terápiás ellátásra, a kórházban kezeltek szerdán közölt száma 8240, az intenzív terápiára szorulóké pedig 1054.

Kiemelt képünkön Klaus Iohannis román államfőt oltják be a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájával Bukarestben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik