Nagyvilág

Donald Trump kegyelmet adott volt főtanácsadójának

SAUL LOEB / AFP
SAUL LOEB / AFP
Steve Bannont azzal vádolták, hogy pénzt csalt ki Trump híveiből Trump határfalára.

Donald Trump elnöki kegyelemet adott szerdán volt főtanácsadójának, Steve Bannonnak, akit a szövetségi hatóságok csalással vádoltak az amerikai-mexikói határon építendő fal adománygyűjtő kampányával kapcsolatban. Bannon három társával együtt a vád szerint százezreket csapott be a Trump egyik fő választási ígéretének számító fal megépítésének ígéretével.

Bannont és társait tavaly augusztusban tartóztatták le pénzügyi csalás és pénzmosás vádjával. Az ügyészek szerint a We Build the Wall (Falat építünk) közösségi finanszírozási kampány révén 25 millió dollárt gyűjtöttek össze, és azt a látszatot keltették, hogy az összes pénzt a fal építésére fordítják, de annak egy részét zsebre tették.

Kapcsolódó
Őrizetbe vették, csalással vádolják Steve Bannont
Donald Trump egykori tanácsadója több száz ezer embert csapott be, amikor pénzgyűjtést hirdetett az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítésére.

Bannon a vád szerint több mint egymillió dollárt kapott az adományokból, és annak egy részét több százezer dolláros magánkiadásokra fordította. Bannon, akit egy kínai üzletember jachtján vettek őrizetbe, tagadta az ellene felhozott vádakat, és ártatlannak vallotta magát. A férfi ötmillió dolláros óvadék ellenében szabadlábon védekezhetett az ellene felhozott vádak ellen, amik alapján akár húsz évig tartó börtönbüntetést is kaphatott volna.

A hétvégén még úgy tűnt, hogy Trump nem fog kegyelemet adni egykori főtanácsadójának, akinek nagy szerepe volt Trump sikeres 2016-is elnökválasztási kampányában. A alt-right mozgalom egyik vezető alakjának számító Bannon a Breitbart című jobboldali lap vezetője volt, amikor felkérték, hogy segítse Trump kampányát, majd Trump első elnöki éveiben főtanácsadóként dolgozott mellette a Fehér Házban. Bannon 2017-ben mondott le pozíciójáról.

A CNN információi szerint Trump végül csak kedden döntötte el, hogy mégis rajta lesz Bannon neve az elnöki kegyelemben részesült emberek listáján. A döntés a CNN értesülései szerint nagy vita előzte meg.

Kapcsolódó
Botrányt botrányra halmoz Trump új kampányfőnöke
Szexuális zaklatás, családon belüli erőszak, a választási törvények megsértése, valamint egy szülési szabadságon lévő beteg kismama kirúgása. És persze antiszemitizmus.

A kiemel képen Donald Trump amerikai elnök és tanácsadója, Steve Bannon, egy 2017 április 18-án készuült fényképen. Fotó: SAUL LOEB / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik