Nagyvilág

Fehéroroszországban le kellett állítani a Paks2-höz hasonló új atomerőmű egyik blokkját

A biztonsági rendszer jelzése miatt le kellett állítani a nemrég üzembe helyezett asztravjeci atomerőmű egyik blokkját Fehéroroszországban – közölte a minszki energiaügyi minisztérium szombaton.

A kísérleti üzem alatt az 1-es blokk védelmi rendszere bekapcsolt, a rendszereket és a felszereléseket megvizsgálják. A háttérsugárzás az erőmű környékén normális

– tudatta a minisztérium.

Az ország északi részén található Asztravjec mellett fekvő létesítményt tavaly novemberben avatta fel Aljakszandr Lukasenka elnök, majd nem sokkal később le kellett állítani, és végül csaknem két héttel később indították újra. A minisztérium tájékoztatása szerint az erőmű névleges teljesítményének 40 százalékán üzemel.

Fehéroroszország az orosz 3+ generációs blokktípust választotta első atomerőművéhez, amelyet a Roszatom orosz vállalat épített meg. Két VVER-1200 típusú blokkja összesen 2400 megawatt teljesítményű. Oroszország 10 milliárd euró hitelt nyújtott a beruházáshoz.

Paks2.hu, az épülő magyar erőmű hivatalos oldala azt írja, hogy Pakson is hasonló VVER-1200 típusú blokkok épülnek:

így a próbaüzem és a későbbi kereskedelmi üzem tapasztalata is hasznos lehet a hazai beruházásban.

Ugyancsak VVER-1200-as blokkokat épít a Roszatom Finnországban, Törökországban, Bangladesben és Kínában.

A szomszédos Litvánia, melynek fővárosától az erőmű csak mintegy 50 kilométerre van, hevesen ellenezte az atomerőmű megépítését. A balti állam egyáltalán nem tartja biztonságosnak a fehérorosz erőművet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik