Nagyvilág

Kína népirtást követhetett el – állapította meg az USA kongresszusi bizottsága

GREG BAKER / AFP
GREG BAKER / AFP

Komoly vádakat fogalmazott meg az amerikai kongresszus egyik Kínával foglalkozó szakbizottsága (CECC), egy most közreadott jelentésben. A jelentésben „új bizonyítékok megjelenésére” hivatkozva azt írják, hogy Kína népirtást  és más emberiesség elleni bűncselekményeket követhetett el az ujgurokkal, és más muszlim kisebbségekkel szemben – írja az Al Jazeera.

A CECC azzal is vádolja Kínát a jelentésben, hogy még az Egyesült Államok területén is zaklatják az ujgurokat.

Átnevelőtábor Hszincsiangban. Fotó: GREG BAKER / AFP

Kínát széles körben elítélik azért, mert átnevelőtáborokba zárja az ujgurokat, ahol évekig fogva tartják, dolgoztatják, és kínozzák is őket a vádak szerint. Peking minden vádat tagad.

Az ENSZ szerint legalább egymillió ujgurt zártak már táborokba Hszincsiang tartományban.

A CECC társelnöke, Jim McGovern úgy fogalmazott, hogy Kína úgy zúzta szét az emberi jogokat az elmúlt évben, ami „sokkoló és precedens nélküli”.

Tavaly októberben Robert O’Brien, Trump nemzetbiztonsági tanácsadója is úgy fogalmazott, hogy „valami népirtáshoz hasonló” zajlik Hszincsiangban.

Mike Pompeo külügyminiszter is „sokkoló és felkavaró” jelentésekről beszélt korábban: ezekben ujgurok kényszersterilizációjáról, abortuszra kényszerítéséről, és egyéb kínzási formákról írtak.

Adrian Zenz, az ujgur helyzet kutatója – akit az új jelentés is idéz – arról beszélt korábban többször, hogy a kínai hatóságok az ujgurok szaporodását akarják minden eszközzel megakadályozni.

Az Al Jazeera cikkében megjegyzi, hogy ha a népirtás és az emberiesség elleni bűncselekmények vádját hivatalosan is kimondják Kínára, akkor az hatással lehet az ország gazdasági kapcsolataira is, mert a cégekre komoly nyomás nehezedik majd, ha Hszingcsiangban üzletelnének.

Az USA szerdán már úgy döntött, hogy minden pamut- és paradicsomtermék importját megtiltják Hszincsiangból, mert ezek kényszermunkával készülnek.

Kapcsolódó
Százezreket dolgoztatnak kényszermunkában kínai gyapotföldeken
A kényszermunkára főleg az ujgurokat kényszerítik. A globális divatipar gazdagszik belőle. Kína mindent tagad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik