Közélet

Százezreket dolgoztatnak kényszermunkában kínai gyapotföldeken

Ding Lei / XINHUA / Xinhua via AFP
Ding Lei / XINHUA / Xinhua via AFP
A kényszermunkára főleg az ujgurokat kényszerítik. A globális divatipar gazdagszik belőle. Kína mindent tagad.

Ujgurok és más etnikai kisebbséghez tartozók százezreit kényszerítenek gyapotszedésre Kínában – derítette ki a BBC. A hivatalos dokumentumok „munkaáthelyezésről” és „mobilizációról” szólnak.

Kína termeli a világ gyapottermésének ötödét, amivel fontos szerepet tölt be a világ divatiparában.

A gyapotszedőket hivatalnokok tanítják „helyes gondolkodásra”, és arra, hogy „tudatosan álljanak ellen az illegális vallási tevékenységeknek”. Utóbbi egyértelműen a muszlim ujgurokra szabott szabály.

A hivatalos jelentések szerint a gyapotfarmok keresik a munkásokat, akik a meghatározott bérért cserébe „nagy lelkesedéssel” írnak alá a munkára, azonban néhány jelentésből az is kiderül, hogy a gyapotföldeken nem sok embernek van kedve agrármunkát végezni, nem maguk választották azt.

A dokumentumok szerint egyértelműen kényszermunkáról van szó, de Kína ezt tagadja. A kormány szerint mindenki önként dolgozik a földeken, a hszincsiangi régió pedig gazdagszik.

A BBC egy textilgyárnál is próbált forgatni, amit egy átnevelő tábor mellett építettek fel, de az őket követő autóban ülő állami tisztviselők ezt megtiltották nekik. A műholdfelvételeken így is látszik, hogyan épült egybe a táborral a gyár, ahol ezrek dolgozhatnak.

A kínai propagandamédia szerint a gyapotföldeken dolgozó lusta vidékiek megtanulhatják a munka dicsőségét.

A BBC a gyapotföldek környékét elhagyva beleütközött egy új börtönkomplexumba is, ami több száz méteren húzódik ott, ahol korábban sivatag volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik