Nagyvilág

Mike Pence nem menti fel Trumpot

Saul Loeb / MTI / EPA / AFP pool
Saul Loeb / MTI / EPA / AFP pool
Elutasította a 25. alkotmánykiegészítés alkalmazását az elnök ellen.

Az amerikai alelnök Nancy Pelosi demokrata párti házelnöknek címzett levelében elutasította Donald Trump felmentését a 25. alkotmánykiegészítés alapján – írja az MTI.

Nem hiszem, hogy egy ilyen lépés országunk érdekét szolgálná, vagy összhangban lenne alkotmányunkkal”

– írta levelében Mike Pence republikánus alelnök. Az alkotmány kiegészítése alapján a kabinet többségi szavazatával minősítené alkalmatlannak Trumpot, az elnöki hatalmat alelnöke venné át.

Nancy Pelosi korábban közölte, ha a 25. kiegészítés alkalmazása nem jár sikerrel, az úgynevezett impeachmenthez (alkotmányos felelősségre vonási eljáráshoz) folyamodnak.

Közben Donald Trump is megszólalt az ügyben, amikor a déli határfal texasi Alamóban lévő szakaszához látogatott. A leköszönő elnök szerint a a 25. kiegészítés semmilyen veszélyt nem jelent rá,

de vissza fog térni, és kísérteni fogja Joe Bident és kormányzatát. Ahogy a mondás tartja, légy óvatos kívánságaiddal

– tette hozzá, majd hatalmas sikerként könyvelte el a határfalat és óva intett attól, hogy a jövendő kormányzatok akár csak gondoljanak is aanak lebontására.

Közben az amerikai képviselőház határozatban szólította fel Mike Pence alelnököt Trump elmozdítására. A határozatot 223-an  támogatták 205 ellenében a demokrata többségű képviselőházban.
A határozat sürgeti Pence-t, hogy a kabinet többségi szavazatával

nyílvánítsa ki, ami világos a rémült nemzet számára, miszerint az elnök képtelen hivatala teendőit megfelelően ellátni.

Mivel Pence elutasította a 25. kiegészítés alkalmazását, szerdán a  képviselőház szavazhat az impechment elindításáról Trump ellen az amerikai kormány elleni lázadás szításának vádjával.

Január 6-án este Trump több száz híve megostromolta a Capitoliumot, miután az elnök egy közeli, szabadtéri gyűlésen tartott beszédében feltüzelte és arra buzdította őket, hogy menjenek a kongresszus épületéhez. Öten haltak meg az erőszakban, köztük a capitoliumi rendőrség egyik tagja.

Kapcsolódó
Történelmet írhat Trump: egyetlen elnök ellen sem emelt kétszer vádat a törvényhozás
Másodszor is impeachmentet indítanak Donald Trump ellen a Capitolium ostroma után, az őt védő republikánusokat váratlan helyről büntetik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik