Nagyvilág koronavírus

Annyira túlterheltek a brit kórházak, hogy szállodákba küldik a nem koronavírusos betegeket

Ben STANSALL / AFP
Ben STANSALL / AFP

Új vészhelyzeti intézkedéseket vezetnek be a brit egészségügyben, miután annyira megugrott a koronavírussal fertőzött betegek száma, hogy ellátásukra a kórházaknak egyre több ágyat kell felszabadítaniuk. Az intézkedés egyik eleme az, hogy otthonukba vagy a kijárási tilalom miatt bezárt hotelekbe küldik az eddig kórházban ápolt, de nem koronavírusos betegek egy részét. A Guardian információja szerint a következő hetekben több ezer olyan nem súlyos állapotú beteget bocsáthatnak haza vagy szállodákba, akik még igényelnének kórházi ellátást, de a túlterheltség miatt szükség van ágyak felszabadítására.

Azokat, akiket hotelben helyeznek el, megfelelő egészségügyi személyzet lát el, őket segítik például a brit Vöröskereszt önkéntesei is. Vannak olyan hotelek, amelyek koronavírusos betegek ellátását is biztosítják. Ilyen a London Hotel Group, amely hajléktalan Covid-pozitív embereket fogadott be egyik dél-londoni szállodájában. A cég közölte, további ötezer ágyat tud biztosítani a kórházakból elbocsátott betegeknek.

Betegjogi szervezetek szerint azonban aggélyos a vészhelyzeti terv, mert a kórházból elküldött betegek olyan egészségkárosodást szenvedhetneka nem megfelelő ellátás miatt, hogy újra visszakerülhetnek a kórházba. Felhívták arra is a figyelmet, hogy az önkéntesek által a szállodákban végzett ellátás nem helyettesíti a megfelelő kórházi ellátást.

Az Egyesült Királyság kórházaiban több, mint 35 ezer koronavírusos beteget látnak el, és csak a múlt héten 6200-zal nőtt a számuk. Kórházvezetők attól tartanak, az új vírusmutáció miatt annyira megugrott a fertőzöttek száma, hogy a kórházak teljesítőképességeik határához értek.

A legfrissebb adatok szerint kedden Nagy-Britanniában 1243 páciens halt meg az új típusú koronavírus okozta betegségben. Ennél magasabb napi halálozási számot csak múlt péntekről jelentettek: akkor 1325 fertőzött hunyt el.

Vin Diwakar, a brit állami egészségügyi szolgálat londoni orvosigazgatója elmondta: november elején az NHS londoni kórházaiban ezer pácienst kezeltek Covid-19 betegséggel. Számuk karácsony első napján már négyezer volt, jelenleg pedig csaknem nyolcezren vannak a londoni kórházakban a koronavírus okozta betegség miatt. A professzor kijelentette: a járvány a második világháború óta a legsúlyosabb nagy-britanniai közegészségügyi válsághelyzet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik