Nagyvilág

Donald Trump letartóztatását kéri az Interpoltól Irán

Evan Vucci / MTI / AP
Evan Vucci / MTI / AP
Korábban elfoigatóparancsot adtak ki a távozó elnök elnök ellen, mert az ő utasítására ölték meg Kászim Szulejmánit.

Donald Trump letartóztatását kéri Irán az Interpoltól. Teherán azt kérte a nemzetközi rendőri szervezettől, adjon ki nemzetközi letartóztatási parancsot az amerikai elnök ellen a nemzeti hősének tekintetett Kászim Szulejmáni megölése miatt – írja az MTI.

Az iráni igazságügyi szóvivő azt közölte, hogy 48 ember, köztük Donald Trump, amerikai parancsnokok, Pentagon-tisztségviselők és a térségben állomásozó amerikai katonák letartóztatását kérték az Interpolnál.

Kapcsolódó
Trump elárulta, miért nem vitte a kongresszus elé Szulejmáni meggyilkolásának tervét
Mert szerinte akkor a demokraták szivárogtattak volna.  

Mivel a Forradalmi Gárda különleges egységét vezető iráni tábornokkal Bagdadban végeztek, az ügyben Irán együttműködik Irakkal. Az Interpol tagállamai az úgynevezett  „vörös értesítéssel” (red notice) élhetnek, ha bizonyos emberek letartóztatását kérik a  többi tagállamtól. A tagállamok kérésére akkor kerül fel valaki az Interpol legmagasabb szintű, vörös körözési listájára, ha a szervezet a kérést nem találja alapszabályával ellentétesnek.

Kászim Szulejmáni, az iráni Forradalmi Gárda különleges egységének parancsnoka volt. Haszan Róháni iráni elnök nemzeti hősnek nevezte a tábornokot, aki legendává vált meggyilkolása után, . Róháni korábban úgy fogalmazott: Teherán megbosszulja halálát a maga idejében, és jogi lépéseket tesz Trump és a Pentagon ellen. Irán korábban elfogatóparancsot adott ki az amerikai elnök ellen.

Kapcsolódó
Így tervelték ki Szulejmáni likvidálását
Sorra jelennek meg részletek az iráni tábornok kiiktatásának előzményeiről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik