Nagyvilág amerikai elnökválasztás 2020

Kedden eldől, hogy melyik párt irányíthatja az amerikai szenátust

SANDY HUFFAKER / AFP
SANDY HUFFAKER / AFP
Georgia államban két szenátori helyről is döntenek, a verseny igen szoros.

Kedden tartják az egyesült államokbeli Georgia államban a szenátusi pótválasztást, amelynek eredményén múlik majd a többség sorsa a szövetségi törvényhozás felsőházában – olvasható az MTI összefoglalójában. Az államban már nagyjából 3 millióan le is adták a voksukat január 5. előtt a december közepe óta elérhető korai szavazás lehetőségével élve.

A november 3-i választásokon Georgiában egyetlen szenátorjelölt sem szerezte meg a szavazatok legalább 50 százalékát, ezért kell megismételni a voksolást. A hivatalban lévő két republikánus szenátor, Kelly Loeffler és David Perdue demokrata párti kihívói Raphael Warnock és Jon Ossoff. A FiveThirtyEight nevű elemző oldal a közvélemény-kutatások összesítése alapján Ossoffnak a szavazatok 49,1 százalékát, Perdue-nak 47,4 százalékát jósolja, Warnocknak 49,1 százalékot, Loefflernek pedig 47,2 százalékot, a verseny tehát igen szoros.

Ha a republikánusoknak sikerül akár csak az egyik szenátori helyet ismét elnyerni Georgiában, akkor meg tudják tartani az ellenőrzést a szövetségi törvényhozás felsőháza felett. Ha mindkét helyet a demokrata párti jelölt szerzi meg, akkor mindkét pártnak ugyanannyi, vagyis 50-50 helye lesz a szenátusban, és ebben az esetben a szavazások alkalmával Kamala Harris leendő demokrata párti alelnök szavazata dönt majd.

Donald Trump távozó amerikai elnök hétfőn a republikánus szenátorjelöltek mellett kampányolt, továbbá arról, beszélt, hogy az elnökválasztást valójában ő nyerte meg és beszédében azzal tüzelte a híveit, hogy „minden erejével” tovább fog küzdeni, és a Fehér Házat „nem fogják elvenni tőle”.

Egy pár napja napvilágra került hangfelvétel szerint Trump telefonon arra kérte Georgia állam legfőbb választási tisztségviselőjét, hogy segítsen neki megakadályozni a demokrata párti Joe Biden választási győzelmét és elnöki beiktatását. Ezenkívül Trump arra biztatta a republikánus törvényhozókat, hogy formálisan tiltakozzanak majd Biden győzelmének megerősítése ellen a kongresszus két házának szerdai együttes ülésén. Trump eltökéltsége és ragaszkodása a saját győzelméhez megosztja a republikánus pártot: vannak, akik mellé állnak, de a párt több tisztségviselője hangsúlyozza, hogy az elnök aláássa az amerikaiak demokráciába vetett hitét azzal, hogy nem hajlandó elismerni a vereségét.

Joe Biden megválasztott amerikai elnök is felszólalt egy atlantai kampányrendezvényen a demokrata párti jelöltek támogatására. Amellett érvelt, hogy Loeffler és Perdue sokkal inkább Trump elnök hívei, mint Georgia állam lakosainak képviselői. A demokrata párti szenátorjelöltekről azt mondta, hogy hűek az elveikhez, és azt mondják, amit tényleg gondolnak. Biden ismét a hivatalban levő elnök szemére vetette, hogy nem támogatta a szövetségi államokat a koronavírus elleni oltókampány lebonyolításában, ehelyett

sokkal több időt töltött nyavalygással és panaszkodással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik