Nagyvilág koronavírus

Ez lehet az első ország, ahol végeznek az oltásokkal

Getty Images
Getty Images

Egy csendes-óceáni állam lehet az első a világon, amely a vakcinák által teljes védettséget szerez a koronavírussal szemben, írja a CNN.

A Palaui Köztársaság szigeteit 18 ezer ember lakja, és szombaton érkezett meg az országba az első szállítmány a Moderna oltóanyagaiból, majd másnap el is kezdték a lakosság oltását, közölte a helyi egészségügyi miniszter a Twitter-oldalán.

Első körben Palau 2800 dózis vakcinát kapott, amit két részletben kell beadni az embereknek 28 nap eltéréssel. Előnyt élveznek az egészségügyi dolgozók, a magas rangú tisztviselők és a súlyos betegek.

Palau úgy érheti el a teljes átoltottságot elsőként a világon, hogy a járvány kitörése óta egyetlen esetet sem regisztráltak náluk.

Tavaly januárban az elsők között vezettek be szigorú korlátozásokat, márciusban lezárták a határaikat, majd áprilisban átfogó tesztelésbe kezdtek.

Palau független ország, de kül- és hadügyeiért továbbra is az USA a felelős, ezért vehetnek részt az Egyesült Államok oltási programjában. Ezáltal meglehetősen hamar jutnak hozzá a vakcinákhoz, és mivel nem milliókat kell beoltaniuk, nagyon gyorsan elérhetik a nyájimmuntást.

Eredetileg azt tervezték, hogy májusra végeznek is a lakosság beoltásával, de ez csúszhat a folyamat logisztikai nehézségei miatt.

Azért választották a Moderna vakcináját, mert egy átlagos fagyasztóban is tárolható, ezzel együtt beszereztek egy ultraalacsony hőmérsékletű mélyhűtőt is, amelyben ötezer adag Pfizer-vakcina tárolható.

Koronavírus - Még több hír a témában

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik