Nagyvilág koronavírus

Csökkent a horvát fertőzöttek száma, de nem enyhítenek

AFP PHOTO STR / AFP
AFP PHOTO STR / AFP
Szlovéniában viszont kicsit nőtt a szám.

Horvátországban csökkent, Szlovéniában enyhén nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma – derült ki a válságstábok keddi sajtótájékoztatóján. Davor Bozinovic belügyminiszter, a testület vezetője elmondta: bár Horvátországban csökkent a fertőzöttek száma, a válságstáb nem tervezi a járvány megfékezésére hozott korlátozások enyhítését. Ezt azzal indokolta, hogy egyre több európai ország vezet be ismét zárlatot, mert a koronavírus újabb, harmadik hullámától tart.

Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) igazgatója kiemelte: a múlt héten 48 százalékkal esett vissza a fertőzöttek száma az országban azt megelőző héthez képest. Az elmúlt két hétben a százezer főre vetített megbetegedések száma 435 volt. Ezzel Horvátország az ismert fertőzéses esetek számának növekedését tekintve a középmezőnyben foglal helyet az Európai Unióban – tette hozzá.

A sajtótájékoztató után a válságstáb tagjai a kamerák előtt oltatták be magukat a koronavírus elleni vakcinával. Horvátországban eddig 13 798 embernek adták be az oltást, zömében idősotthonok lakóinak – írja az MTI.

Az elmúlt 24 órában 1071 új fertőzöttet azonosítottak Horvátországban, a járvány kezdete óta a fertőzöttek száma ezzel elérte a 214 390-et. Hétfőn 53 beteg halt bele a fertőzés szövődményeibe, a járvány halálos áldozatainak száma 4179-re emelkedett. Kórházban 2390 beteget ápolnak, közülük 200-an vannak lélegeztetőgépen.

A szomszédos Szlovéniában hétfőn 2501-gyel 128 313-ra nőtt a fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 30 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 2868-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 1193-an vannak kórházban, 188-an intenzív osztályon.

Szlovéniában az új esetek száma százezer főre vetítve az elmúlt hét nap adatai alapján 1570, az azt megelőző héten ez a szám 1493 volt. Jelko Kacin kormányszóvivő elmondta: hétfőn nagyon sok tesztet is végeztek az országban. Az ingyenes gyors antigén tesztekből 17,5 ezret, ezek 4,7 százaléka lett pozitív.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik