Nagyvilág koronavírus

Volt kormányfőt, színészeket oltottak soron kívül Lengyelországban

MTI/Komka Péter
MTI/Komka Péter

Botrány lett Lengyelországban abból, hogy soron kívül beoltatta magát a koronavírus ellen több olyan közszereplő, aki erre egyelőre nem lenne jogosult, köztük Leszek Miller európai parlamenti képviselő, volt kormányfő, valamint több színész.

A soron kívüli oltásokra azután derült fény, hogy a volt kormányfő, a Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) politikusa múlt csütörtökön a Twitteren közölte: előző nap megkapta a klinikán a vakcina első adagját.

Aznap a varsói orvostudományi egyetem (WUM) közölte: „többletvakcinákat” használtak fel, többek között 18 színész és a kultúra világából ismert más személyiségek oltására. A beoltott hírességek a WUM szerint beleegyeztek, hogy részt vesznek az oltásnépszerűsítő kampányban.

A vakcinakészleteket kezelő lengyel hatóság cáfolta, hogy a WUM az oltási programon túli szállítmányban részesült volna, a lengyel miniszterelnöki hivatal vezetője, Michal Dworczyk pedig aláhúzta: a január közepében induló oltásnépszerűsítő kormányprogramban szereplő művészek közül egyelőre senki sem oltatta be magát.

A soron kívüli oltások ügyében hétfőn indít vizsgálatot a lengyel állami egészségügyi biztosító. A lengyel igazságügyi miniszterhelyettes pedig bejelentette: a botrány kapcsán ügyészségi eljárást kezdeményez a WUM rektora ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik