Paul ELLIS / AFP
Nagyvilág koronavírus

Keddtől lezárják egész Angliát

Egész Angliára zárlatot rendelt el hétfőn a brit kormány az új koronavírus-változat gyors terjedésének megfékezése érdekében – jelentette be Boris Johnson miniszterelnök esti tévébeszédében.

A rendelkezések értelmében keddtől mindenki csak különleges esetben hagyhatja el az otthonát, ilyen kivételek a bevásárlás, (otthonról nem végezhető) munka, sportolás, egészségügyi okok. Azokra sem lesz érvényes a korlátozás, akik családon belüli erőszak elől szeretnének menekülni – írja a BBC. Az iskolákban is kötelező lesz a távoktatás, kivéve azoknak a gyerekeknek, akiknél nem biztosítottak a feltételek, vagy akiknek a szülei a létfontosságú ágazatokban dolgoznak.

Bezárnak a nem létfontosságú boltok, az éttermek nyitva maradhatnak, de csak elvitelre vagy kiszállításra adhatnak ételt, alkoholt azonban még ebben az esetben sem. A sportolás megengedett egyetlen, más háztartásban élő személlyel, de naponta legfeljebb csak egyszer. A templomok nyitva maradhatnak, de be kell tartaniuk a távolságtartási szabályokat, ugyancsak nyitva maradhatnak a játszóterek is, a kültéri sportpályák, teniszpályák és golfpályák azonban nem. Az új rendelkezésekről szóló jogszabályokat valószínűleg szerdán szavazzák meg, de a kormányfő kijelentette, hogy azok már kedd nulla órától érvényesek.

Angliában karácsony óta 50 százalékkal emelkedett koronavírussal kórházban kezeltek száma, tíz ágyból három ágyon covidos betegek fekszenek. Ami azonban igazán aggasztja a kormány és az egészségügyi szakembereket az az, hogy a számok továbbra is emelkedni fognak. A BBC újságírója megjegyzi, hogy tavasszal a lezárást követő harmadik héten tetőzött csak a kórházban kezeltek száma.

Boris Johnson beszédében megjegyezte, hogy a következő hetek lesznek a legnehezebbek, de biztos benne, hogy ez már a küzdelem utolsó szakasza, mert ahogy egyre többen megkapják a védőoltást, úgy egyre könnyebb lesz a dolgunk a Covid ellen. A miniszterelnök reményei szerint, ha minden jól megy, február közepére a legfontosabb négy csoport tagjai közül mindenki megkapja majd az első adag vakcinát, és ezzel megkezdődhet majd a korlátozások lazítása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik