Nagyvilág koronavírus

Von der Leyen azt szeretné, ha ugyanazon a napon kezdődne meg az oltás az unió országaiban

AFP
AFP

„Senkinek sem szabad azt gondolnia, hogy már kint vagyunk az erdőből, amikor több mint 3000 európai hal meg minden nap a koranavírus következtében, valamint  a fertőzések és a kórházi kezelésre szorulók száma még mindig emelkedik egyes tagállamokban” – mondta az Európai Bizottság elnöke szerdán az Európai Parlamentben. Ugyanakkor jó hírnek nevezte, hogy az unióban egy héten belül engedélyezhetik az első vakcinát, és megkezdhetik az emberek beoltását. Ursula von der Leyen azt szeretné, ha ez az összes tagállamban ugyanazon a napon történne meg.

„Ahhoz, hogy a világjárvány végére jussunk, akár a lakosság 70 százalékának beoltására is szükség lehet. Kezdjük tehát minél előbb együtt, 27-en, ugyanazon a napon (…) ennek a borzalmas vírusnak a felszámolását” – mondta, de konkrét dátumot nem említett. Hozzátette, hogy a gyógyszergyártókkal kötött uniós szerződéseknek köszönhetően „több mint elegendő” oltóanyag áll majd az európaiak rendelkezésére.

Az EU gyógyszer-felügyeleti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökség várhatóan december 23-án adja ki Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett oltás forgalmazási engedélyét, jövőre pedig a tervek szerint újabb vakcinákat engedélyeznek majd.

Koronavírus - Még több hír a témában

Ajánlott videó

Olvasói sztorik