Nagyvilág koronavírus

Rekordmagas halálozást és új fertőzöttet hozott az elmúlt nap Németországban

MTI/AP/Matthias Schrader
MTI/AP/Matthias Schrader
Rekordot döntött az újonnan kiszűrt koronavírus-fertőzöttek és a járvány halálos áldozatainak napi száma Németországban a Robert Koch közegészségügyi intézet pénteki adatai szerin

Az utóbbi 24 órában 29 875 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust (SARS-Cov-2). Ez csaknem harmincszázalékos növekedés az előző csúcsértékhez, a csütörtökön regisztrált 23 679-hez képest, és a járvány rohamos gyorsulását jelzi.

A vírus okozta betegséggel összefüggésben 598 halálesetet regisztráltak egy nap alatt. Az előző rekord 590 volt, szerdán jegyezték fel.

Ugyancsak a járványhelyzet gyorsuló ütemű romlását jelzi, hogy minden korábbinál magasabbra, 156-ra emelkedett az egyik legfontosabbként számon tartott mutató, az előző hét napon regisztrált fertőződések százezer lakosra vetített száma. Ez hétpontos emelkedés az előző rekordhoz, a csütörtökön regisztrált 149-hez képest. A tudományos és politikai közmegegyezés szerint ezt a mutatót 50 közelébe, lehetőleg 50 alá kell csökkenteni ahhoz, hogy a fertőzési láncolatok feltárásán és megszakításán dolgozó helyi egészségügyi hivatalok visszaszerezhessék az ellenőrzést a vírus terjedése felett.

Tudósok és vezető politikusok napok óta hangsúlyozzák, hogy a járvány második hullámának megfékezésére november eleje óta bevezetett korlátozások révén nem csökkent kellőképpen a fertőzésveszéllyel járó érintkezések, találkozások száma, ezért újabb szigorításokra van szükség.

Így például Angela Merkel kancellár a szövetségi parlamentben szerdán elmondott beszédében kiemelte, hogy újabb intézkedések nélkül ismét exponenciális, robbanásszerű emelkedésnek indulhat az új fertőződések száma, ami tovább növelné az egészségügyi ellátórendszer terheit és még magasabbra emelné a járvány halálos áldozatainak számát.

A politikusok nyilatkozatai alapján napokon belül, valószínűleg a hétvégén rendkívüli tanácskozást tartanak a szövetségi kormány vezetői a járványügyi védekezésért felelős tartományi kormányfőkkel. Várhatóan a kiskereskedelem, a szolgáltatások és az oktatási, illetve napközbeni gyermekellátási rendszer működésének csaknem teljes körű felfüggesztéséről döntenek. A társadalom és a gazdaság működését messzemenően befagyasztó zárlat legkésőbb december 24-én léphet érvénybe, és január 10-ig tarthat.

Az új esetekkel együtt már 1 272 078 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t Németországban. A járvány halálos áldozatainak száma 20 970-re emelkedett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik