Nagyvilág koronavírus

Arra gyanakszanak az olaszok, hogy a náluk élő kínaiak csempészett vakcinával oltatják magukat

(MTI/EPA/Tan Kaj-hszing
(MTI/EPA/Tan Kaj-hszing

A nápolyi pénzügyőrség vizsgálatot indított a sajtóban megjelent információk alapján, melyek szerint a dél-olaszországi térségben élő kínai közösség tagjai törvénytelen úton Kínából szereznek vakcinát – jelentette az Ansa hírügynökség szerdán. A hatóságok elrendelték a Kínából érkező gyógyszer- és más áruszállítmányok tüzetes ellenőrzését.

A pénzügy- és vámőrség vizsgálata arra keres választ, hogy többek között a nápolyi kikötőbe Kínából érkező konténerekben olyan gyógyszerek is lehetnek-e, melyek forgalmazását az európai uniós és az olasz hatóságok nem engedélyeznek. Ilyennek számít a koronavírus elleni vakcina is.

Az Il Mattino című nápolyi napilap írt elsőként arról, hogy a városban élő ötezres kínai közösség tagjai között feltűnően alacsonynak mutatkozik a Covid-19 betegek száma, mivel hivatalosan csak öt kínai fertőzöttet regisztráltak. A nápolyi kínai közösség tolmácsa a SkyTg24 hírtelevíziónak úgy nyilatkozott, hogy honfitársainak nagy része Kína dél-keleti térségéből származik, és az utóbbi időszakban ide tértek vissza beoltatni magukat, mivel „ott nagyon jól szervezett az oltás”.  Tagadta viszont, hogy illegális oltóanyaggal kereskednének Nápolyban.

A La Repubblica olasz napilap kínai tudósítója azt írta, hogy a kínai kormány legújabb bejelentése szerint a koronavírus-járvány Olaszországban ütötte fel a fejét, és innen terjedt szét és érkezett Kínába – nem pedig fordítva.

A kínai hatóságok arra hivatkoznak, hogy Olaszországban már tavaly novemberben több beteg volt, mint Kínában, ahonnan az első azonosított fertőzöttet november 17-én jelentették.

Kapcsolódó
Titkos irat: valótlan számokat közöltek a kínaiak a járvány korai szakaszában
A CNN birtokába jutott, belső használatra szánt dokumentumban lévő számok az új fertőzöttekkel és halottakkal kapcsolatban jóval magasabbak, mint a hivatalos adatok.

A milánói állami egyetem kutatásai szerint az első olaszországi esetek között egy négy éves kisfiú volt, akit több napos láz után végül november 21-én légzési zavarokkal szállítottak kórházba. Az orvosok kanyaróra gyanakodtak, és nyálmintáját lefagyasztották. Egy év elteltével a mintát tesztelték, és a Sars-Cov-2 vírust azonosították. Nem ez az első eset, hogy vizsgálatok szerint a koronavírus Milánóban már tavaly novemberben megjelent, azaz három hónappal az eddig „első olasz betegként” elkönyvelt előtt, akit a Milánótól nem messzi Codognóban 2020. február 20-án nyilvánítottak koronavírus-fertőzöttnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik