Nagyvilág

Szijjártó Péter kampányolásából lett balhé Romániában

Bielik István/24.hu
Bielik István/24.hu

Az RMDSZ-nek kampányolt Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a romániai választás előtt, magyar nyelvű üzenetét számos román választó is megkapta, sokan felháborodtak – írja a hvg.hu. A román politikusok is tiltakoznak, szerintük a budapesti kormány nem tartja tiszteletben Románia szuverenitását.

Nem azért jöttem Erdélybe, hogy beavatkozzam a román belpolitikába, Magyarország is kényes arra, hogy ilyesmi ne történjen meg

– nyilatkozta a vasárnapi romániai parlamenti választás előtt négy nappal a Marosvásárhelyre látogató külügyminiszter.

Mégis sokan beavatkozásként értelmezték Szijjártó tevékenységét. Az RMDSZ mellett azóta kampányol Fidesz, hogy a Kelemen Hunor vezette érdekképviselet szövetséget kötött a magyar kormánypárttal. Ugyanis a magyar miniszter a magyar érdekvédelmi szervezet telefonos kampányának volt a hangja.

Remélem jó egészségben vannak, bizony nehéz idők ezek és az erdélyi magyarság nagyon kemény és komoly feladat előtt áll

– mondta üzenetében Szijjártó az RMDSZ szimpatizánsainak.

A miniszter arra buzdította az erdélyi magyarokat, hogy menjenek szavazni, mert „a magyar kormány segítsége sokkal többet ér, ha a magyaroknak erős képviselete lesz Bukarestben”. A magyar nyelvű kampányüzenet azonban nemcsak a magyar választókhoz jutott el, hanem „olyan románokhoz is, akik szerepeltek ugyan az RMDSZ adatbázisában, de egy szót sem tudnak magyarul” – írja a hvg.hu.

A román választók a közösségi médiában megjelenő posztokban azt kérdezték, miért zaklatja őket a magyar külügyminiszter és miért szól bele a romániai választásokba.

Szijjártó üzenetét negatívan kommentálta a korábbi miniszterelnök, Victor Ponta is: „Tiszteljenek bennünket Romániában – ezt akarom és ezért harcolok. Mert most nem tisztelnek bennünket” – írta az egykori miniszterelnök.

„Ki a magyarokkal Romániából!”,  „Menjünk el minél többen, hogy ne jusson be az RMDSZ a parlamentbe” – háborogtak Victor Ponta hozzászólói.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik