Nagyvilág

Kevesen szavaznak Erdélyben a román választáson

MTI/Kiss Gábor
MTI/Kiss Gábor

Vasárnap Romániában parlamenti választásokat rendeznek, amelyeken a kétkamarás parlament képviselői, illetve szenátori mandátumairól dönt az ország csaknem 19 millió szavazópolgára megyei pártlistás arányos választási rendszerben.

A mandátumelosztásban azok a pártok vesznek részt, amelyek országosan megszerzik a voksok legalább öt százalékát, vagy legalább négy megyében 20 százalék fölötti támogatottságot érnek el. A töredékszavazatok sem vesznek el, hanem az országos kosárba kerülnek, majd további mandátumokként hasznosulnak.

A közvélemény-kutatások szoros versenyt jósolnak a kisebbségben kormányzó jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a tavaly óta ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) között.

A magyar politikai szervezetek idén közösen indulnak a parlamenti választásokon: a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) listáin helyet kaptak az Erdélyi Magyar Szövetség jelöltjei is.

Az erdélyi megyék többségében az országos átlagnál kisebb arányban járultak az urnákhoz a választópolgárok vasárnap délelőtt, az első órákban a sereghajtók között voltak a székelyföldi megyék.

Délelőtt helyi idő szerint tíz óráig a belföldi választási névjegyzékben szereplő 18,2 millió választópolgár 4,97 százaléka adta le voksát. Ez elmarad a négy évvel ezelőtti parlamenti választások első három órájában feljegyzett 5,3 százalékos részvételtől, de meghaladja a két korábbi voksolás (2008-as és 2012-es) délelőtti részvételét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik