Nagyvilág

Gyöngyösi: Szájer szinte eltűnt az Európai Parlament életéből

24.hu / Bielik István
24.hu / Bielik István

Szájer József brüsszeli karrierjét elemzi a Hvg, amelynek uniós forrásai szerint leginkább az ő érdeme volt, hogy Orbán Viktor politikájának konzervatív bírálói ellenére a Néppárt vezetése sokáig kiállt a Fidesz mellett.

A nagy törést a magyar kormányt elmarasztaló Sargentini-jelentés okozta, aminek elfogadását a frakciótársak kétharmada is megszavazta.

Szájer 2019-ben nem is akart újraindulni képviselői mandátumáért, de Orbán rábeszélte, majd Deutsch Tamásnak adta át a Fidesz-csoport vezetését. A Hvg forrása szerint a Néppárton belüli beszólások egyre „primitívebbek és radikálisabbak” lettek, amihez az is hozzájárult, hogy Deutsch angol szókincse meg sem közelíti Szájerét, aki a legutóbbi választások után egyre súlytalanná vált.

Gyöngyösi Márton jobbikos EP-képviselő úgy tapasztalta, hogy Szájer szinte eltűnt a hétköznapi parlamenti életből, nem is lehetett hallani róla. Korábbi gyakorlatával ellentétben az újságírókkal sem beszélgetett már, a tavaly tavaszi választások óta csak akkor szólalt meg, mikor az EP jogi bizottsága Trócsányi Lászlót alkalmatlannak tartotta uniós biztosnak.

Szájer József a napi politikai küzdelem lelki megterhelésére hivatkozva vasárnap mondott le képviselői mandátumáról, majd kedden kiderült, hogy valójában azért, mert pénteken a járványügyi előírásokat megszegve részt vett egy, belga lapok által szexpartinak nevezett társas eseményen,  ahonnan a rendőrség rajtaütésekor az ereszcsatornán keresztül, a táskájában kábítószerrel próbált elmenekülni.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik