Nagyvilág

Die Presse: Szédítően merész, hogy Szájer élne a mentelmi jogával

Az osztrák Die Presse című lapban jelentetett meg véleménycikket Oliver Grimm Az álszent Szájer úr címmel. A Reggeli glossza című rovatban publikált cikk Szájer József fideszes politikus brüsszeli orgiabotrányával foglalkozik. A szerző úgy látja: tulajdonképpen teljesen irrelevánsnak kellene lennie, hogy Szájer József a takaró alatt vagy a meghitt pillanatokban mit tesz, és annak is, hogy ezt hány és milyen nemű emberrel teszi. 2020-ban vagyunk és ha a „tekintélyelvű” Fidesz – amelynek évtizedek óta egyik vezéralakja Szájer József – másképpen szeretné ezt látni, az Európai Unióban a szexuális önrendelkezés azon polgári jogok elidegeníthetetlen része, amelyeket az Európai Uniónak védelmeznie kell.

Mégis fontos politikai ügy, hogy Szájer József az ereszcsatornán mászva megpróbált elmenekülni a helyszínről, amikor a belga rendőrök feloszlattak egy 25 férfi részvételével zajló, drogos szexpartit — véli a szerző, aki kiemeli: egyelőre nem tisztázott, hogy Szájer József fogyasztott-e drogot.

Ez látszólag azért történhetett, mert a nemzeti, autoriter Fidesz egyik alapítója olyan rendkívüli személyes viszonyulást mutat, amelyet a pártja megpróbál törvényen kívül helyezni. Ez cinikus. A magyar kormány a nyitott társadalom, a liberalizmus és a felvilágosodás elleni haragjában furcsa fantáziákba merül a magyar családok jóléte elleni állítólagos dekadens összeesküvésekről. Legutóbbi alkotmánymódosításukban kifejezetten meg akarják tiltani az azonos nemű párok általi örökbefogadást: mintha a homoszexuálisok nem lennének szerető, jó szülők. És úgy szeretnék korlátozni a tudatosság növelését az iskolákban, hogy a szexuális kisebbségek ne is jelenjenek meg. Ez kegyetlen, ha belegondolunk a nem heteroszexuális serdülők gyötrelmeibe, és abba, hogy milyen aránytalanul magas az öngyilkossági arányuk

— fogalmaz a szerző.

Meglátása szerint mindenekelőtt Orbán Viktor egyik legközelebbi bizalmasának politikai végjátéka azért jelentős, mert „Szájer lélegzetelállítóan képmutató”. A szexparti nem volt illegális, de az tény, hogy az esemény a szigorú belga kijárási korlátozások idején történt.

Szájer és a jelentések szerint több, jelenleg ismeretlen nemzetiségű diplomata úgy gondolták, hogy a törvény fölött állnak. Szédítő merészségről árulkodik a parlamenti vagy diplomáciai mentelmi jog igénybevétele azért, hogy a közigazgatási hatóságok által kezdeményezett büntetőeljárást elkerülhesse. Hogyan írta maga Szájer november 13-án, a magyar kormány honlapján, amikor az EU jogállamiságra vonatkozó kívánalmait ostorozta? «Nincs kettős mérce. A Parlament sem kivétel!» Igaza volt – még akkor is, ha nem úgy, ahogyan szándékában állt.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik