Nagyvilág

Fehéroroszország: több mint 300 embert vettek őrizetbe hétvégén

Fehéroroszországban 313 embert vett őrizetbe a rendőrség a vasárnapi kormányellenes tüntetésen – közölte hétfőn a minszki belügyminisztérium. Az MTI szerint a biztonsági erők könnygázt és villanógránátot is bevetettek a tiltakozó tömeg feloszlatására, illetve figyelmeztető lövéseket is leadtak.

Vasárnap ismét ezrek tüntettek Fehéroroszországban Aljakszandr Lukasenka elnök ellen. A fővárosban a tüntetők lakónegyedekben gyülekeztek, hogy a fehér-piros-fehér történelmi zászlók alatt a korábbi nagy menet helyett kisebb csoportokban a belvárosba vonuljanak. Médiajelentések szerint a rendőrök követték a tiltakozókat a lakónegyedekben a házak udvarába, és könnygázt vetettek be ellenük. A Telegram üzenetküldő portálon közölt videofelvételek szerint több tüntetőt mikrobuszokba tuszkoltak és elvittek a biztonsági erők.

Hasonló tüntetéseket tartottak Fehéroroszország más városaiban is, egyebek között Bresztben, Vicebszkben és Hrodnában.

Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztás óta tart a belpolitikai válság. A vitatott tisztaságú választáson az országot 26 éve irányító Lukasenkát hirdették ki hivatalosan elnöknek a szavazatok 80,1 százalékával. Az ellenzék a választáson hivatalosan a második helyen végzett Szvjatlana Cihanouszkaját tekinti győztesnek. Az azóta tartó hétvégi tüntetéseken többször százezren is részt vettek, ami rekordnak számít az 1991 óta független volt szovjet tagköztársaságban. A tüntetések kezdete óta legalább négy ember meghalt a megmozdulásokon, illetve a kihallgatásokon.

Kapcsolódó
„Nehéz időket élünk. Néha ijesztő. De ez egy maraton, és mi fogunk nyerni”
Több mint száz napja tüntetnek Fehéroroszországban Lukasenka elnök távozását követelve. Ennek apropóján egy helyi gyermekorvos mesélte el a 24.hu-nak, miként távolították el az állásából, mit élt át a fogva tartása során, illetve hogyan képzeli el az ország jövőjét.

Kiemelt kép: Őrizetbe veszik az elnökválasztás eredménye ellen tiltakozó emberek egyikét Minszkben 2020. november 29-én. Az augusztus 9-i elnökválasztás tüntetéshullámot váltott ki Fehéroroszországban, mert a tiltakozók szerint Aljakszander Lukasenka fehérorosz elnök csalással győzött. MTI/EPA

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik