Nagyvilág

Új kivégzési módszereket engedélyeztek Amerikában

AFP
AFP

Az USA igazságügyi minisztériuma módosította a kivégzések végrehajtásának szabályozását, amely így már nem követeli meg, hogy a szövetségi halálos ítéleteket injekcióval hajtsák végre.

A pénteken kihirdetett módosítás azonban a halálos injekción kívül lehetővé teszi az amerikai kormány számára, hogy az ítéletet a büntetést kiszabó állam törvényei által megengedett módokon intézzék. Márpedig az Egyesült Államokban több állam is engedélyez olyan kivégzési módszereket, mint az áramütés, a nitrogéngáz, vagy a golyó általi halál.

Az egyelőre nem világos, hogy az minisztérium a jövőben használni is akarja-e ezeket a módszereket. Az új szabály kissé bizarr módon december 24-től lép hatályba, Joe Biden hivatalba lépéséig pedig öt szövetségi kivégzést ütemeztek be. A megválasztott elnök szóvivője ugyanakkor már korábban jelezte, hogy Biden ellenzi az halálbüntetést, és azon dolgozik, hogy megszüntesse az alkalmazását.

Az igazságügyi minisztérium neve elhallgatását kérő tisztviselője az AP-nek elmondta, hogy az új szabályozás csak követi a szövetségi halálbüntetésről szóló törvényt, amely előírja, hogy az ítéletet annak a tagállamnak a törvényei szerint hajtsák végre, ahol a büntetést kiszabták. Hozzátette, a kormány soha nem fog kivégzőosztagot vagy villamosszéket alkalmazni, ha az érintett állam nem engedélyezte ezt a kivégzési módot.

William Barr legfőbb ügyész tavaly jelentette be, hogy az igazságügyi minisztérium ismét megkezdi a szövetségi bíróságok által kiszabott halálos ítéletek végrehajtását. Ezt a szövetségi kormányzat még 2003-ban állította le a végrehajtás módja miatti vitára hivatkozva. A 2003-as döntés azonban csakis a szövetségi bíróságok ítéleteire vonatkozott, az egyes amerikai tagállamokban változatlanul végrehajtották a helyi bíróságok halálos ítéleteit. Ebben az évben az igazságügyi minisztérium már nyolc embert végzett ki, többent, mint az előző fél évszázadban összesen, annak ellenére, hogy a demokrata és a republikánus szavazók körében is csökken a halálbüntetés támogatottsága. Donald Trump azonban gyakran hangot adott annak a meggyőződésének, hogy a kivégzések hatékony elrettentésként és megfelelő büntetésként szolgálnak egyes bűncselekmények esetében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik