Nagyvilág koronavírus

70 százalékos átlagos hatékonyságot mutat az AstraZeneca koronavírus-vakcinája

Az AstraZeneca gyógyszergyártó hétfői közlése szerint az Oxfordi Egyetemmel közösen kifejlesztett koronavírus-oltásuk két vizsgálati szegmensben átlagosan 70 százalékos hatékonyságot mutatott a vírus elleni védelemben — számolt be a Reuters.

A korábban lejelentett 90 százalékos hatékonyság részeredmény volt, abban az esetben bizonyul ilyen hatásosnak a fertőzéssel szemben, ha először fél adagban, majd legalább egy hónappal később egy teljes adagban adták be az alanyoknak. Ezzel szemben 62 százalékos hatékonyság mutatkozott abban a fázisban, amikor a résztvevők először nem fél, hanem egy egész adagot kaptak, majd egy hónap múlva ezt követte még egy adag. Az összhatékonysága a vakcinának így 70 százalékos.

Összesen több mint 23000 ember vett részt a harmadik fázisú klinikai kísérletekben. A 70 százalékos hatékonyság is megfelel a vakcinával szemben támasztott minimum követelményeknek. Az AstraZeneca oltóanyagának nagy előnye a többi, hatékonyabb vakcinákkal szemben az, hogy hűtőben tárolható, nem kell mínusz húsz, illetve mínusz hetven fokon tartani, mint a Moderna és a Pfizer oltóanyagát.

Kiemelt kép: STR/NurPhoto

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik