Nagyvilág koronavírus

Egy pizzafutár hazugsága miatt vonult karanténba közel kétmillió ember

Egy férfi hazugsága miatt kellett karantén alá vonni a közel kétmilliós lakosú Dél-Ausztrália államot, közölte a rendőrség.

A BBC cikke szerint azt követően kellett elrendelni a rendkívül szigorú intézkedést, hogy szerdán 36 új fertőzöttet találtak az államban, és ami még fontosabb: április óta először fordult elő, hogy egy beteg helyben kapta el a vírust.

Ez viszont elkerülhető lett volna a hatóságok szerint, ha egy férfi igazat mond és elárulja, hogy futárként dolgozik egy pizzériában. Ehelyett azt állította, hogy csak fogyasztani ment az étterembe.

A hazugság miatt az egészségügyi szakemberek azt hitték, hogy a férfi rendkívül rövid idő alatt fertőződött meg és hogy a vírustörzs nagyon agresszívan támadja a szervezetet.

Grant Stevens, Dél-Ausztrália rendőrfőnöke azt mondta, valószínűleg nem tesznek feljelentést a férfi ellen, mert hazugság miatt a törvény szerint nem jár büntetés. Később ugyanakkor arról tájékoztatott, hogy vizsgálják az eset körülményeit.

A pénteki tájékoztatás szerint a karantént várhatóan már szombaton feloldják, mert ma mindössze három új esetet diagnosztizáltak a régióban.

Ausztráliában a járvány kezdete óta eddig 28 ezer fertőzöttet azonosítottak és 900-an haltak meg a betegségben. A vírus terjedését mindvégig magas színvonalon kontrollálták a megfelelő kontaktkutatásokkal és a célzott lezárásokkal.

Kiemelt kép: Brenton EDWARDS / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik